Savjeti za studente: Šta poslije fakulteta?

Većina studenata nestrpljivo očekuje kraj učenja i stresa koji prati pripreme i polaganje svakog ispita. Međutim kako se bliži posljednji ispit, pojavljuje se pitanje - šta nakon fakulteta?


Odluka o tome šta raditi poslije fakulteta predstavlja jednu od stresnijih stavki u životu svakog studenta. Postavlja se pitanje, kako odlučiti u kom pravcu želite da započnete život akademskog građanina?

Advertisements

Uz par savjeta koje smo pripremili za vas, saznajte kako da se nosite sa odgovornošću koja vas čeka po završetku studija, piše studentskizivot.com.

Upišite master

Veliki broj studenata nakon osnovnih studija upisuje master, kako bi stekli nova saznanja, ali vrlo često i odložili suočavanje sa nekim novim teškim odlukama i jednim novim svijetom, naročito ukoliko još uvijek nisu sigurni da li žele da počnu da rade. Ukoliko se i nakon diplomiranja niste pronašli u određenom poslu, master studije mogu biti odlično rješenje, jer vas mogu usmjeriti na neku novu oblast, ali i pružiti dodatno obrazovanje za poziv koji ste već odabrali.

Više od toga, za master studije možete da se odlučite u zemlji, kao i u inostranstvu, i one mogu predstavljati prekretnicu u vašem životu. Ukoliko pripadate grupi studenata koja nije zadovoljna svojim prvim izborom fakulteta ili ste jednostavno tokom vremena promijenili interesovanja, master studije mogu da vam pomognu da steknete nove željene kvalifikacije.

Praksa

Ukoliko nemate prethodno radno iskustvo iz oblasti za koju ste se školovali, prijavite se na praksu koja će vam omogućiti da steknete radne navike, kao i da saznate kako zaista izgleda posao za koji ste se odlučili. Razmislite o tome u kojoj oblasti ili kompaniji želite da radite i informšite se na njihovom sajtu (ili posjetom njihove poslovnice) o tome da li postoji mogućnost obavljanja prakse u toj kompaniji. Većina ozbiljnijih firmi rado otvara vrata diplomcima, a iskustva i znanja koja praktikanti stiču su veoma korisna i mogu im u velikoj mjeri pomoći u sticanju stalnog zaposlenja. Od vas se očekuje da imate inicijativu, zato vam savjetujemo da se prijavite na neku od praksi i na taj način obezbijedite neophodna znanja koja će vam trebati prilikom obavljanja narednog posla.

Potražite prvi posao

Potraga za prvim poslom može potrajati, posebno ukoliko nemate prethodno radno iskustvo. Nećemo vam ponavljati važnost praksi tokom studija, jer već ovdje biste bili u prednosti u odnosu na ostale kolege.

Advertisements

Prije nego što pristupite traženju posla na nekom od sajtova sa oglasima, porazgovarajte sa svojim mentorima, profesorima sa fakulteta i obavijestite ih o tome da ste završili fakultet i želite da započente svoju karijeru u određenoj oblasti. Bitno je da ne očekujete od drugih da riješe vaše probleme, pa samim tim budite zahvalni na svakoj pomoći, čak i ako se radi samo o savjetu ili nekoj informaciji.

Važno je da napravite dobar CV i da se prijavljujete na oglase za kandidate koji odgovaraju vašem profilu. Bitno je da znate da može proći određeni period dok vas pozovu na prvi razgovor. Prilikom intervjua se potrudite da budete profesionalni, obratite pažnju na odijevanje i nemojte kasniti. Veoma je važno da ne odustanete već nakon nekoliko razgovora, jer kao što je već navedeno, proces traženja posla zahtijeva vrijeme. Zato budite uporni!

Preuzmite rizik

Ukoliko vam se desi da vas posao odvede u drugi grad, prihvatite taj rizik, iako bi moglo da predstavlja veliku promjenu u vašem životu. U dvadesetima iskoristite prilike koje ćete kasnije u životu teže moći da prihvatite. Putujte u inostranstvo ili drugi grad ukoliko vaš posao iz snova to zahtijeva. Jednoga dana ćete biti zahvalni za svaku pruženu šansu koju ste uspjeli da ugrabite.

Ostanite u kontaktu sa kolegama sa fakulteta

Nakon završetka fakulteta, pored prijatelja tokom godina ćete steći i brojne poslovne kontakte koji će vam značiti u karijeri. Velika je vjerovatnoća da ćete neke od kolega sa fakulteta sretati u budućnosti na poslovima kojima se budete bavili. Iz tog razloga, kao i mnogih drugih, ostanite u dobrim odnosima i održavajte kontakt sa kolegama sa fakulteta, iz razloga što vas povezuju slična interesovanja i možda ćete jednog dana poželjeti da ostvarite sa njima zajedničku saradnju ili da radite na zajedničkom projektu. Takođe, prilikom potrage za novim poslom, moći ćete da komunicirate sa svojim kolegama koji su već zaposleni u kompanijama koje vas zanimaju.

Nikad ne prestajte da učite

Većina studenata smatra da se završetkom fakulteta završava i period učenja, ali ukoliko želite da napredujete u poslu potrebno je da konstantno radite na svom usavršavanju, praćenju novina u poslovanju i učenju stranih jezika. U savremenom poslovnom svijetu samo sticanje diplome nije dovoljno.

Znanje drugih stranih jezika pored engleskog uveliko može pomoći vašem napredovanju na poslu, ukoliko se zaposlite u nekoj od brojnih inostranih kompanija. Promjene u poslovanju, tehnologiji su neminovne i veoma je bitno da se konstantno edukujete u odabranoj oblasti, pratite nove informacije putem knjiga, časopisa, sajtova ili učešća na seminarima.