Srbija: Postignut dogovor između studenata i ministra prosvjete

Ishod pregovora Ministarstva prosvjete i SKONUS-a (Studentska konferencija univerziteta Srbije) je da će studenti u narednoj godini imati pet ispitnih rokova, a odobreno je i produženje studentskog staža.


protesti beograd cover

Ishod pregovora Ministarstva prosvjete Srbije i SKONUS-a (Studentska konferencija univerziteta Srbije) je da će studenti u narednoj godini imati pet ispitnih rokova, a odobreno je i produženje studentskog staža.

Kako javlja RTS, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. godini ostaje isti, odnosno studenti će imati pet rokova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uvažen je zahtjev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. godine, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija.

Status studenata koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine i kasnije, po zakonu ističe nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa. Zakon, međutim, dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pismenu molbu dozvoli studentu da produži status studenta.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata.

Školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta, ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja.

Stoga, navodi ministarstvo, visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja.

Ovo proizilazi iz već postojećih zakona, što će Ministarstvo u narednim danima potvrditi pravnim tumačenjem.

U saopštenju se navodi da se Ministarstvo u potpunosti slaže, kao što je ranije najavljivalo, da se što prije počne sa izradom novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i SKASS-a.

Ministarstvo i SKONUS saglasni su da je nužno pronalaženje dugoročnog rješenja nagomilanih problema kvaliteta visokog obrazovanja.

Predstavnici Ministarstva i SKONUS-a u narednom periodu nastaviće razgovore radi rješavanja brojnih pitanja i problema u oblasti visokog obrazovanja.

SKONUS je potvrdio da je postignut dogovor.

– Nakon pet sati pregovora postignut je dogovor sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnolopkog razvoja, navedeno je na Fejsbuk stranici SKONUS-a.

(eTrafika.net)