Studenti iz BiH i Njemačke slušali zajednička predavanja

Tema ovog prvog, mješovitog pristupa dva Univerziteta bila je vidjeti unutrašnje i vanjske percepcije studenata iz Bosne i Hercegovine i Njemačke o Europskoj uniji.


studenti 1
Foto: UNSA

Zajednička predavanja održana su u hibridnom formatu istovremeno u okviru predmeta “Etnički konflikti i izgradnja države” kod doc. dr. Jasmina Hasanovića u Sarajevu te u Leipzigu u okviru modula “Europeizacija i promocija demokratije u post-konfliktnim državama: Slučaj Bosne i Hercegovine” kod prof. dr. Solveig Richter u Leipzigu.

Tema je vezana za unutrašnje i vanjske percepcije studenata iz Bosne i Hercegovine i Njemačke o Europskoj uniji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj te pokušati identificirati uzroke različitih percepcija.

Zanimljivo je bilo primjetiti razlike, te njihove uzroke, a koje se očitovale kroz znatno kritičniji stav njemačkih studenata prema Europskoj uniji u usporedbi sa njihovim kolegicama i kolegama iz Bosne i Hercegovine. Slično je bilo u pogledu pitanja identiteta bosanskohercegovačkih studenata, koja su često bila obilježena pozitivnim i nekritičkim stavovima, za razliku od njemačkih studenata, što je dodatno otvorilo prostor za diskusiju i potrebu argumentirane rasprave.

Na taj način, bio je to odličan uvod za naredni susret, s obzirom da će kroz pomenuti modul studentice i studenti sa Univerziteta u Leipzigu imati priliku posjetiti i Sarajevo te neke od predstavnika civilnog sektora, vlasti i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, dok je planirano i zajedničko predavanje u okviru predmeta “Etnički konflikti i izgradnja države” sredinom maja mjeseca na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Pored uspostavljanja zajedničke akademske i naučne saradnje, cilj ove aktivnosti svakako se ogleda u povezivanju studentica i studenta iz Bosne i Hercegovine i Njemačke te općenito pružiti prilike i mogućnosti nastavka novih nastavnih formi zajedničkog i kolaborativnog učenja i u narednom periodu.