Slovenija kao studentska destinacija

Studijski programi u Sloveniji realizuju se na pet univerziteta, 48 samostalnih visokoškolskih ustanova i 46 viših škola po Bolonjskom procesu, a svaki studijski program akreditovan je od Ministarstva za visoko školstvo, nauku i tehnologiju.


studiraj u sloveniji 2

Slovenija nudi izuzetno visok kvalitet obrazovanja, a za sve studente iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova studije su potpuno besplatne!

Nakon upisa na fakultet studenti iz gore navedenih zemalja dobiće boravišnu dozvolu po osnovi studija što će im omogućiti bolju mobilnost unutar šengenske zone. Ljubljana kao glavni i najveći grad u Sloveniji dobro je povezana sa svim evropskim destinacijama i predstavlja odličnu polaznu tački za neku buduću studentsku avanturu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za razliku od većine zemalja EU, studenti iz bivše Jugoslavije u Sloveniji mogu da rade potpuno legalno  preko agencije koja se zove  studentski servis. Zarađen novac može bez problema da pokrije sve troškove studentskog života. Za mnoge od studenata iz bivše Jugoslavije ovo će biti i prvo radnu iskustvo u EU.

Slovenija kao jaka socijalna država subvencionira ishranu svojim studentima. Ovo znači da za cenu od samo nekoliko evra studenti mogu da ručaju u nekim od najboljih restorana, ili ako su u žurbi, da gricnu nešto u nekom od brojnih lanaca brze hrane.  Gradski prevoz takođe je subvencioniran.

U Sloveniji, studentima iz bivše Jugoslavije dostupni su i međunarodni programi razmene studenta. Najpoznatiji program je Erasmus+.

Za studente iz biše Jugoslavije kulturna i jezička barijera je minimalna. Slovenački jezik veoma je sličan jezicima BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije i jako brzo se uči. Međutim, u želji za internacionalizacijom svojih visokoobrazovnih institucija sve više studijskih programa na slovenačkim fakultetima dostupno i na engleskom jeziku.

Diploma stečena u Sloveniji priznata je u EU i skoro svim ostalim državama na svetu. Studenti iz bivše Jugoslavije koji završe studije u Sloveniji imaće već šanse za idealno zaposlenje u svojim zemljama, ali i bolji plasman na svetskom tržištu rada ako se odluče da krenu dalje.

Klijenti 2TM navode da su izuzetno zadovoljni kvalitetom studijskih programa, ali i načinom života u Sloveniji uopšte. Posebno ističu mogućnost studentskog rada, dobru mobilnost, pravo na korišćene studentskih bonova i spremnost njihovih slovenačkih kolega da im pomognu pri adaptaciji.

Slovenija vas zove – dođite da studirate i stvarate budućnost!

Za više informacija o studijama u Sloveniji pišite nam na studiraj@2tm.si

Također, možete ih pronaći i na Facebooku.

(STUDOMAT.ba)