Kako se što lakše spremiti za ispit?

Testovi i raznovrsni oblici pisane provjere znanja su neizbježna “muka” svakog studenta. Polaganje testa predstavlja zapravo demonstraciju vaše sposobnosti da razumijete gradivo i primijenite naučeno na konkretnom primjeru.


ucenje student
Foto: Ilustracija

Budući da se tokom studentskih dana periodično susrećete sa obaveznim testovima, uspješno polaganje istih zahtjeva konstantan rad i učenje. Mišljenja o adekvatnosti ovog vida provjere znanja su sukobljena, pa tako u zavisnosti od toga da li vam testovi “leže” ili ste sigurniji u svoje znanje prilikom usmenog izlaganja zavisiće i vaš stav prema testovima. Ukoliko se nalazite među onima koji nikako ne uspijevaju da postignu željene rezultate na testu, ili pak samo želite da usavršite svoju “vještinu” polaganja testova, predlažemo vam nekoliko savjeta za uspješno savladavanje misije “Test”.

1. Analizirajte kako ste prošli na sličnom testu

Najbolji način da se pripremite za predstojeći test jeste da uradite što više sličnih testova. Zvuči kao paradoks? Kao i za sve druge aktivnosti u životu i u učenju, vježba je osnova svakog uspjeha.

2. Pripremite se na vrijeme

Na dan polaganja testa posljednja stvar koja vam je potrebna jeste panika! Ukoliko test imate rano ujutro, pripremite se na vrijeme odnosno veče pred ispit, tako ćete ujutro izbjeći paniku i spremanje “na brzinu”, pa je i vjerovatnoća da zaboravite nešto, kao indeks na primjer, minimalna.

3. Budite staloženi i samouvjereni

Kada dođete na kolokvijum nikako ne smijete dozvoliti da panika i strah nadvladaju. Pokušajte da ostanete smireni i skoncentrisani iako to ponekad djeluje sasvim nemoguće, naročito ukoliko se radi o bitnom ispitu koji će vam osigurati prelazak u sljedeću godinu studija. Zapamtite, uznemirenost koju osjetite pred sam test, nije strah od neznanja, već je zapravo trema i to čak oblik pozitivne treme, budući da jedva čekate da dobijete test i pogledate pitanja. Naučite da kontrolišete ovu tremu i ne dozvolite da preraste u strah. Ukoliko osjetite da vas obuzima panika, jednostavno udahnite par puta i pokušajte da objasnite sami sebi da to što trenutno osjećate je zapravo normalno.

Takođe, imajte na umu da je panika zarazna! Ukoliko ste skloni tremi pred ispit, pokušajte da se izdvojite od kolega i kolegica koji na sličan način reaguju. Čak i da ste uspjeli da održite pribranost pred kolokvijum, dovoljno je da vam uspaničeni kolega ili kolegica započne priču o tome koliko nisu sigurni i da vas zapitkuju o vašoj spremnosti da ponovo počnete da osjećate tremu. Jednostavno se izdvojite, recite da vam je potreban trenutak da presaberete svoje misli i da se skoncentrišete kako biste mogli da se posvetite testu. A paniku ostavite njima.

4. Pažljivo čitajte uputstva

Vrlo često se dešava da ne položite test a da vam nije jasno kako je to moguće, budući da ste apsolutno sigurni da ste tačno odgovorili na sva pitanja. Ali jeste li sigurni da ste tačno odgovorili na postavljena pitanja? Sasvim je normalno da od tolikog iščekivanja da test počne i da što prije završimo taj ispit, postanemo brzopleti i da pokušamo da zbrzamo rješavanje testa.

Tu upravo leži i glavni uzrok zašto nismo položili kolokvijum, jednostavno dali smo tačne odgovore ali ne na postavljena pitanja. U brzini se dešava da pretpostavimo šta nam je zadato u određenom pitanju jer nam liči na nešto što smo pročitali u skripti ili radili na predavanju, ili jednostavno krivo pročitamo i ne razumijemo pitanje.

Sasvim sigurno vam najteže upravo pada taj slučaj kada niste dobro pročitali pitanje i zato ste dali pogrešan odgovor. Usporite, polako pročitajte sva pitanja koja se nalaze na testu, ukoliko je potrebno i više puta pa tek onda krenite da odgovarate. Ukoliko, pak, ne razumijete šta se od vas zahtjeva, obavezno se obratite dežurnom asistentu i pitajte za razjašnjenje. Na taj način ćete sigurno izbjeći kasnije nerviranje zbog nesmotrenosti.

5. Napravite strategiju odgovaranja na pitanja

Svako od nas ima razrađen sistem po kojem rješavamo testove. Da li prvo uradite najlakša ili najteža pitanja? Da li ona pitanja na koja ne znate odgovor ostavljate bez odgovora ili pak pokušavate da naslutite šta je rješenje? Ukoliko niste sigurni za neko pitanje i dvoumite se između ponuđenih odgovora da li isprobavate sreću i pokušavate da pogodite odgovor ili koristite sistem eliminacije? Bilo kako bilo, pokušajte da ustanovite sistem po kojem ćete rješavati testove i pridržavajte ga se. Na taj način ćete lakše imati uvid u to koliko vam je vremena potrebno da test riješite i imaćete veću kontrolu nad time koliko ste uradili.

Lakša pitanja možete uraditi na početku kako biste osigurali određeni broj bodova i malo podstakli svoje samopouzdanje prije nego što se suočite sa teškim pitanjima. Zatim se pozabavite onim najtežim pitanjima, koja najčešće i nose najveći broj bodova, sada ćete imati vremena da im se malo više posvetite pošto ste dio testa već uradili.

Ukoliko niste sigurni i dvoumite se između odgovora, najjednostavniji način da se izborite sa problemom jeste eliminacija. Pokušajte da isključite odgovore za koje sigurno znate da ne mogu biti tačni, a zatim pokušajte da odgonetnete koji od preostalih odgovora bi mogao da bude tačan. Nećemo vas lagati, ukoliko ne znate odgovor, sve je stvar “kocke” ali i logičnog razmišljanja.

6. Završite test na vrijeme

Potrebno je da naučite da test završavate na vrijeme, to znači da odgovorite na sva ili na ona pitanja na koja znate odgovor i da vam pri tome ostane dovoljno vremena da još jednom pogledate cio test i sve odgovore kako biste se uvjerili da vam nešto nije promaklo ili da niste negdje napravili neku grešku. To je nešto što morate vježbati, ukoliko znate da vam test traje sat vremena potrudite se da ga završite za 45 minuta i da onda na miru možete privesti test kraju. Ako odgovarate na pitanja u posljednjem trenutku, kada je profesor već počeo da vas opominje kako treba da predate radove, šanse da negdje pogriješite su velike. I ne zaboravite da se potpišete i upišete broj indeksa.

7. Opasnosti vrebaju na kraju

Sigurno vam se nekada desilo da ste test završili mnogo prije zadatog vremena i sada sjedate na svom mjestu, gledate u test i razmišljate o pitanjima. Odjednom svi odgovori koje ste dali čine vam se netačnim, pa počinjete da ih brišete , da žvrljate po testu, da sumnjate da li ste išta od toga uradili kako treba. To je najveća greška koju možete napraviti. U redu je da ispravite neke greške koje ste uočili naknadnom kontrolom urađenog, ali ne dozvolite da vas sumnja savlada i da počnete da brišete tačne odgovore pod utiskom da “nema šanse da je ovo tačno”. Ukoliko ste završili test, imali dovoljno vremena da ga pregledate i potražite moguće propuste i greške, završite ga, spustite olovku i predajte test.

(studentskizivot.com)