Pet načina da naučite i zapamtite apsolutno sve

Nastao kao odgovor na pitanje “Koje strategije učenja koriste osobe koje brzo uče?” postavljeno na društvenoj mreži Quora, ovaj tekst sumira znanje i iskustvo Alessia Bresciania,, čovjeka koji se već 15 godina bavi različitim strategijama u digitalnoj sferi.


pamcenje ideja

Alessio Bresciani navodi pet principa koje on smatra univerzalnim kada je riječ o učenju i pamćenju.

1. Ponavljanje vodi do savršenstva

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kada učite novu vještinu, konstantno vježbanje tokom određenog vremenskog perioda može vam pomoći da utvrdite i u potpunosti savladate tu vještinu. Ukoliko učite novu teorijsku materiju, vježbajte primjenjujući to znanje gdje god i kad god možete.

Kao što je Bruce Lee jednom prilikom rekao “Ne plašim se čovjeka koji je odjednom uradio 10.000 udaraca, već čoveka koji je ponavljao jedan udarac 10.000 puta”.

2. Potreban vam je fokus kako biste istinski razumjeli i naučili bilo koju temu.

Danas je vrlo lako izgubiti fokus kada samo sa svih strana “bombardovani” informacijama. Zapravo, mi smo izgubili sposobnost da se fokusiramo. Pa ipak fokus je upravo ono što vam je potrebno da biste istinski razumjeli i usvojili određenu materiju. Šta to znači u praksi? Kada učite neku novu materiju možete slušati laganu i tihu muziku bez riječi kako biste blokirali sve uticaje iz sredine koji bi vam mogli skrenuti pažnju i zbog kojih biste izgubili fokus.

Kao što je Steve Jobs objasnio “ljudi misle da koncentracija znači reći “da” onome na šta bi trebalo da se koncentrišete. Ali to nije zapravo tačno. To znači da treba da kažete “ne” stotinama drugih dobrih ideja koje postoje oko vas. Morate izabrati pažljivo”.

3. Kontekst i detalji

Kako biste razumjeli specifičnu temu, potrebno je da prije svega uzmete u obzir širu sliku. Prvo je potrebno da razumijete kontekst kako biste razumjeli detalje.

Šta to znači u praksi? Kada prvi put uzmete udžbenik u ruke za ispit koji je potrebno da pripremite, prvo pročitajte sadržaj. Na taj način stičete unaprijed uvid u cjelokupnu materiju i kontekst. A kada pročitate sve detalje razumjet ćete kako je jedna tema povezana sa drugom. Detalji su bitni, ali u pravom trenutku. Ukoliko suviše rano krenete da “detaljišete” može vam se dogoditi da vam promakne cjelokupan kontekst.

4. Stvarajte veze

Učenje kroz razumijevanje konteksta i detalja omogućava nam da razumijemo veze među informacijama. To je veoma bitno kako bismo utemeljili naše znanje. Kako to funkcioniše u praksi? Ukoliko treba da zapamtite veliki broj informacija koje vam iz nekog razloga zadaju poteškoće, pokušajte da osmislite priču oko tih informacija u koju ćete uklopiti i dobro poznate pojmove ili osobe na primjer. Na taj način ćete lakše naučiti i zapamtiti informacije.

Sigurno ste čuli za trik kako da zapamtite sve karte iz špila i da možete pogoditi koja tačno karta nedostaje. Taj “trik” zapravo se zasniva na povezivanju svih karata u jednu smislenu cjelinu i priču tako što ćete svaku kartu na primjer povezati sa likom određene osobe i određenih predmeta. U svakom trenutku ćete znati ko nedostaje sa spiska.

5. Odredite ritam

Sa ritmom učenja se uvijek možete igrati. Kada je potrebno možete usporiti, a isto tako s druge strane možete se ubrzati kada želite da brže učite. Iz tog razloga ritam je bitan u učenju jer nas izlaže različitim intenzitetima pritiska što za posljedicu ima naše prilagođavanje učenju i metodi koju koristimo.

U praksi bi to izgledalo ovako, kada se preslušavate za ispit pokušajte prvo da iznesete gradivo polako i staloženo, a zatim uradite to isto najbrže što možete čisto kako biste bili sigurni da apsolutno vladate svim informacijama čak i onda kada morate odgovarati pod pritiskom.

(studentskizivot.com)