RS: Potraga za mašinskim inženjerima

Poslodavci u RS imaju veliki problem sa nalaženjem mašinskih inženjera sa iskustvom koji dobro znaju da rade taj posao.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

– U posljednje vrijeme, dolaskom stranih preduzeća, došlo je do potražnje za mašinskim inženjerima. Takođe, mašinski fakultet je veoma težak pa kada se neko i odluči da ga upiše, bira lakše smjerove, a nama trebaju inženjeri mehatronike, oni koji će se baviti konstrukcijom i visokosofisticiranim tehnologijama koje su uslov da naša preduzeća mogu da rade za inostrane partnere, kazao je Pero Ćorić, direktor sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS.

Dodatnu problematiku stvara i činjenica da su do kraja prošlog vijeka nosioci u proizvodnji sada već pred penzijom.

– Proteklih godina preduzeća nisu imala sredstava da dovode nove radnike koji bi uz njih stasali. Ne potcjenjujem mlade, naprotiv, ali ovo su ljudi sa dugogodišnjim iskustvom uz koje su oni trebali stasati i sada preuzeti posao, ali nisu imali priliku, kaže Ćorić.

Rampa za odlazak inženjera u inostranstvo je, kako kaže, omogućavanje da pronađu zadovoljstvo u poslu i finansijsku sigurnost ovdje.

– Čovjek sa tako jakim fakultetom, većinom radi u proizvodnji i na kraju primi platu radnike iz uprave koji se ne namuči baš previše. Po mom mišljenju, rješenje je da se smanji opterećenje u privredi po osnovu poreza i doprinosa i tada bi se mogla povećati i plata, jer trenutna privreda to ne može sama, ističe Ćorić.

Jedan od onih koji je dugo tražio radnika ove struke je i Saša Trivić, vlasnik banjalučke kompanije “Krajina klas”.

– Imao sam zaposlenog inženjera, ali nakon nekog vremena je otišla u inostranstvo. Nakon toga sam dugo imao problem da nađem drugog mašinskog inženjera. Čak sam kontaktirao fakultet, gdje su mi rekli kako se firme bukvalno otimaju za taj kadar, kazao je Trivić.

Na Mašinskom fakultetu u Banjaluci kažu da je broj upisanih studenata svake godine veći od broja diplomiranih.

Prema podacima kojima raspolažu, svake godine se upiše od 160 do 200 studenata, ali je broj diplomiranih mnogo manji.

– Naš fakultet je priznat u inostranstvu, zbog toga većina studenata odluči da drugi ciklus upiše na nekom od evropskih univerziteta, pa tamo najčešće i pronađu zaposlenje i ostanu, rekli su na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

Brojke za 2016. godinu

  • 101 mašinski inženjer u RS zaposlen sa biroa
  • 23 u Banjaluci
  • 7 u Gradišci
  • 6 u Istočnom Sarajevu
  • 4 u Sokocu
  • 4 u Gacku

(Nezavisne novine)