Četiri razloga zbog kojih genijalci pričaju sami sa sobom

Izgleda da razgovor koji vodimo sami sa sobom nije samo normalan, već je i dobar za nas.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Postoje četiri razloga zašto je to tako.

1. Fokusiraniji smo kada porazgovaramo sami sa sobom o onome što radimo. Dok razgovaramo sa sobom o radnim zadacima koji su pred nama bolje ćemo se koncentrirati na važne stvari te ćemo s lakoćom izbjegavati stvari koje bi nas mogle omesti u ostvarivanju ciljeva.

2. Verbalizacija našeg unutarnjeg dijaloga omogućuje nam kontrolu nad njim. Problem s negativnim stavom je što je on često vrlo tih i ne primjećujemo ga. On će tako narušiti naše samopouzdanje i nećemo ni primijetiti da se smatramo glupima, lijenima, ružnima i neljubaznima. No, kada te stvari verbaliziramo postajemo ih svjesni.

3. Razgovor sa samima sobom poboljšava memoriju. Prema studiji objavljenoj u The Quarterly Journal of Experimental Psychology osobe koje pričaju same sa sobom lakše će pronaći izgubljene predmete ako pričaju naglas. Sve je zapravo u fokusiranju na ono što nas zanima i jednostavno ćemo lakše zapamtiti stvari koje ćemo izgovoriti umjesto da samo mislimo na njih.

4. Pričanje sa samim sobom olakšava naš napredak. Kada razgovaramo sami sa sobom potičemo našu podsvijest izvana. Ponekad podsvjesno želimo postići neke ciljeve, ali nas upravo podsvijest sprečava da ih i ostvarimo. Koristite pozitivne misle kako biste definirali ono što jeste, verbalizirajte svoje ciljeve kako bi oni postali stvarni. Pogledajte se u ogledalo svako jutro, utvrdite svoje ciljeve za taj dan i izgovorite ih na glas. Na taj ćete način potaknuti sebe na konkretan način, a ne samo s nadom da će sve biti dobro.

Kontrolirajte svoj unutarnji dijalog, neka on postane dio vas, vaš glas, vaše akcije i reakcije, vaše odluke i neka vam pomogne da se uspješnije nosite sa svojim problemima i važnim stvarima u životu.

(N1)