Prijemni ispiti u Mostaru: Nelogičnosti preko leđa studenata

Neusklađenosti i nelogičnosti obrazovnog sistema u BiH prelamaju se preko studenata.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako Bolonjski proces ne određuje prijemni ispit, na Sveučilištu u Mostaru dva fakulteta u prijemnom postupku nemaju prijemni ispit (test znanja), dok na Univerzitetu Džemal Bijedić samo dva fakulteta u prijemnom postupku imaju prijemni ispit.

Inače, bolonjski sistem obrazovanja primarno je usmjeren na ECTS sistem bodovanja, cikluse studiranja, osiguranje kvalitete i mobilnost studenata. Što se tiče prijemnih ispita u prijemnom postupku, fakulteti imaju slobodu određivanja prijemnih postupaka u skladu sa upisnim kvotama.

“Bolonja” ne određuje prijemni ispit, što je i propisano Zakonom o visokom obrazovanju HNŽ-a.

Testovi znanja

Prema informacijama koje je “Bljesak” dobio od studenata Sveučilišta, Građevinski i Pravni fakultet nemaju test znanja u prijemnom postupku, pa se učenici boduju po uspjehu iz srednje škole i određenim predmetima iz zadnja dva razreda. Samim tim, studenti koji nisu išli u srednje škole koje su blisko povezane s ovim smjerovima su diskriminirani jer ne mogu biti jednako rangirani.

Iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako se učenici u Vodiču za buduće studente i konkursu mogu blagovremeno informisati o prijemnim postupcima za svaki fakultet.

– Prijemni postupak u sebi sadrži dva elementa. Vrednovanje uspjeha iz srednje škole i na temelju toga rangiranje. Ovdje ima i dodatak da pojedini fakulteti u tom prosjeku traže posebno dobre ocjene i prosjek iz relevantnih predmeta. Ove informacije za svaki fakultet navedene su u konkursu i Vodiču za buduće studente. Drugi element je provjera znanja testom što je također detaljno navedeno u konkursu. Građevinski i Pravni fakultet su na Naučno-nastavnom vijeću donijeli Odluku da ovog drugog dijela nema i kao takvu dostavili na Senat Sveučilišta u Mostaru koji je to uvažio i raspisao konkurs, pojašnjeno je iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Rangiranje

Na upit kako se rangiraju studenti na upisnim listama, kada nema prijemnih ispita te šta je s onim studentima koji nisu imali predmete koji se boduju pri upisu, iz Rektorata su potvrdili kako su svi studenti blagovremeno informisani o svim detaljima i tu nema nejasnoća pri njihovom rangiranju. Oni se prijavljuju tamo gdje žele studirati i o tome donose odluku na temelju informacija koje su im poznate iz Vodiča, a dostupne do izlaska Konkursa.

Rektor Univerziteta Džemal Bijedić Sead Pašić, u razgovoru za Bljesak.info je rekao kako na fakultetima na kojima je velik pritisak studenata se rade i testovi na prijemnim ispitima. Studenti se rangiraju po ocjenama zadnja dva razreda srednje škole, i iz predmeta koji su potrebni za upis na određeni studij.

– Na Univerzitetu se dogodio jedan slučaj, kada su srednjoškolci loše prošli na prijemnom postupku jer zadnja dva razreda nisu imali predmete koji se boduju u prijemnom postupku. Na kraju ipak nisu dobili bodove, jer nisu imali predmete zadnje dvije godine, rekao je Pašić, govoreći kako bi ovaj problem riješilo uvođenje državnih matura.

Rješenje – državna matura

– Treba ići u pravcu državne mature. Kada bi se napravila državna matura koja bi pod jednakim uslovima testirala sve učenike, tada bi bio pošteniji pristup i puno bolje rangiranje. U Hrvatskoj to funkcioniše odavno, a čuo sam za neke kantone u Federaciji da kreću s probnom maturom, mislim da bi to bio dobar put i za nas, zaključio je Pašić.

Iz Unije Studenata Univerziteta Džemal Bijedić i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako se njima niko od budućih studenata nije žalio zbog rangiranja bez ispita znanja.

(Bljesak.info)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X