Noćne ste ptice i živite u neredu? Evo šta to govori o vašoj inteligenciji

Naše navike govore mnogo više o našoj inteligenciji nego što se dosad vjerovalo. Pokazalo je to posljednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Language Sciences Journal.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovo je istraživanje također otkrilo povezanost između učestalosti psovki i veličine vokabulara, odnosno da oni koji češće psuju imaju bogatiji vokabular od onih koji to ne čine.

– Kada su u pitanju psovke, uobičajena je pretpostavka da su oni koji psuju lijeni, nemaju adekvatan vokabular, neobrazovani su i ne mogu se kontrolirati. Govornici koji koriste zabranjene riječi razumiju njihov opći izražajni sadržaj kao i suptilne razlike između njih. Sposobnost da uoče te blage distinkcije svjedoče o širem lingvističkom znanju, stoji u istraživanju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Noćne ptice postižu bolje rezultate

The Independent je objavio članak o istraživanju u kojem je sudjelovalo hiljadu studenata sa Univerziteta u Madridu. Testirani su na temelju njihovih navika spavanja, a studija je pokazala da su studenti koji su ostali dugo budni u prosjeku postizali više rezultate kod induktivnog zaključivanja, što je dobar pokazatelj inteligencije, uspjeha u školi i razmišljanja izvan okvira.

Među poznatim noćnim pticama su predsjednik SAD-a Barack Obama, Charles Darwin, James Joyce, Marcel Proust, Keith Richards i Elvis Presley.

Studija provedena na Univerzitetu u Minnesoti pokazala je da su osobe koje žive u neredu kreativnije od onih koji žive u urednoj sredini. Veća je vjerovatnoća da će osobe koje žive u čistom okruženju živjeti zdravo i biti tačne, no neće biti kreativnije od onih koji rade okruženi neredom, piše u studiji.

(Tuzlanski.ba)