Uposlenici Agronomskog fakulteta podržali štrajk na SUM-u

U saopćenju se navodi kako je krajnje vrijeme da se počnu rješavati problemi koji prijete urušavanjem mostarskog sveučilišta.


sveuciliste u mostaru

Uposlenici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM), njih 30 od ukupno 33 stalno uposlenih, odlučili su pružiti podršku kolegama s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije SUM-a, koji su za utorak najavili jednosatni štrajk upozorenja.

Uposlenici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije ranije su najavili štrajk upozorenja zbog neujednačenosti plata na sastavnicama Sveučilišta u Mostaru, a njihov poziva da se plaće ujednače na svim fakultetima odlučili su podržati djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, javlja Fena.

 – Ponukani stanjem u kojem se nalaze uposlenici Sveučilišta prinuđeni smo i mi dati svoj glas kako bi se napokon nešto učinilo na rješavanju problema na najvažnijoj instituciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Djelomično zbog nada i obećanja, djelomično zbog srama, a djelomično i zbog akademskog dostojanstva nismo javno istupali i oglašavali se o našem trajno lošem financijskom stanju od osnutka, navodi se u saopćenju za javnost djelatnika Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Štrajk upozorenja na mostarskom sveučilištu

U saopćenju se dodaje kako je krajnje vrijeme da se počnu rješavati problemi koji prijete urušavanjem mostarskog sveučilišta.

 – Odlaze nam ljudi u čije je akademsko napredovanje uloženo puno truda i sredstava, kako vlastitih tako i iz Republike Hrvatske. Potpora RH imala je plemenit cilj razvoja i očuvanja formiranja jedine visokoobrazovne ustanove na hrvatskom jeziku koja je trebala osigurati opstojnost Hrvata u BiH, ali naše vlasti pokazuju maćehinski odnos prema nama. Na koncu, puna podrška koju dajemo kolegama s ‘Građevine’, a i sudjelovanje u Sveučilišnom sindikatu koji će se osnovati, možda je jedina slamka spasa za našu instituciju, poručili su uposlenici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.