Predstavnici iz BiH među 150 učesnika konferencije “Western Balkans Youth Conference” u Parizu

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT učestvovali su na konferenciji "Western Balkans Youth Conference" koja je održana u ponedjeljak, 04. jula 2016. godine u Parizu.


Predstavnici iz BiH među 150 učesnika konferencije Western Balkans Youth Conference u Parizu

Konferancija je okupila oko 150 mladih iz zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije koji su razgovarali o izazovima sa kojima se susreću mladi danas, te pokušali iznaći načine njihovog prevazilaženja. Ovo okupljanje bilo je prilika da mladi probleme sa kojima se susreću predstave državnim ministrima iz resora za pitanja mladih, te ukažu na neophodnost njihovog rješavanja.

Mladi su tokom svojih obraćanja istakli da postojeći evropski programi razmjene moraju biti snažnije promovisani, da regionalna saradnja mora biti jača, da trebaju biti razvijeni okviri za jednostavnije prepoznavanje kvalifikacija među zemljama, te da je neophodno ojačati vezu između formalnog i neformalnog obrazovanja.

Jedan od zaključaka bio je i da jaz između obrazovanja, vještina i potreba radnog mjesta mora biti prevaziđen kroz veću podršku obaveznom stažiranju i praksi tokom obrazovanja, a da novi biznisi mladih trebaju biti više pomognuti pristupom finansijama, odnosno startnom kapitalu, te da poduzetništvo mora imati intenzivniju promociju među mladima kao karijerni izbor.

Predstavnici iz BiH među 150 učesnika konferencije Western Balkans Youth Conference u Parizu 1

Mladima se tokom konferencije, između ostalih, obratio i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

 

Ajka Baručić, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT i jedna od predstavnica iz Bosne i Hercegovine, istakla je kako je jasno da mladi Zapadnog Balkana dijele vrlo slične probleme u ostvarivanju dostojanstvenog ekonomskog i društvenog statusa, ali da isto tako zajedničkim promišljanjem i dijalogom itekako mogu iznjedriti kvalitetne preporuke i prijedloge za jasnu viziju naprijed, što je konferencija i pokazala. Kako je naglasila, mladima iz Bosne i Hercegovine važno je da se snažnije povezuju sa regijom, kako se ne bi osjećali usamljeno u prevazilaženju izazova vezanih za pitanja mladih i kako bi se okoristili mudrostima, dobrim praksama i iskustvima susjednih, ali i ostalih evropskih zemalja.

Na konferenciji je predstavljen i koncept rada Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO), koja je zvanično formirana na Samitu lidera Zapadnog Balkana, a u okviru kojeg je održana i konferencija „Western Balkans Youth Conference“. Regionalnu kancelariju za saradnju mladih formirat će vlade šest zemalja regiona – BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije, zajedno sa predstavnicima civilnog sektora.

Predstavnici iz BiH među 150 učesnika konferencije Western Balkans Youth Conference u Parizu 2

– Ova kancelarija bi trebala u budućem periodu doprinijeti pomirenju mladih u ovoj regiji, budući da su mnoge aktivnosti koje su se do sada dešavale u ovoj oblasti bile inicijative nevladinog sektora. Sada po prvi put imamo inicijativu zemalja regije da nešto žele zajednički formirati, istakao je Rejan Igor Roić iz Komisije za koordinaciju pitanja mladih BiH.

Konferenciju je zaključila Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, naglasivši da je budućnost Evrope u sigurnim rukama, jer su mladi tokom konferencije pokazali da znaju šta je potrebno poduzeti u rješavanju prisutnih problema.

Konferencija je organizovana od strane Evropske komisije i Vlade Republike Francuske, uz podršku Evropskog foruma mladih (European Youth Forum) i SALTO resursnog centra Jugoistočne Evrope (South East Europe Resource Centre).

(STUDOMAT.ba)