Savjeti: Tri najgora pitanja na razgovorima za posao i kako na njih odgovoriti

Većina poslodavaca postavlja ova tri pitanja na razgovorima za posao, a kandidati na njima najčešće i 'padaju'.


Neka pitanja na razgovorima za posao redovno se ponavljaju, a to su obično lukava pitanja na koja morate dobro paziti šta ćete odgovoriti kako potencijalni poslodavci ne bi stekli krivi dojam o vama.

Advertisements

Ova pitanja obično se čine vrlo jednostavna, ali način na koji odgovorite i šta odgovorite može otkriti o vama više nego što mislite. Najbolji način za pristupiti ovakvim pitanjima je unaprijed smisliti odgovore koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata.

– Želite biti autentični, ali morate se i ‘prodati’, kaže Vicky Oliver, stručnjak za poslovno usmjeravanje.

Ovo su tri najčešća pitanja na razgovoru za posao na kojima kandidati najčešće ‘padnu’:

Zašto ste otpušteni s prethodnog radnog mjesta?

Nositi se s otkazom je teško samo po sebi, a kada vas neko pita o detaljima, može biti teško ne prepustiti se negativnim osjećajima.

– Budite iskreni, ali prikažite razlog otkaza na način koji vama odgovara, savjetuje Oliver.

Ključ je fokusirati se na pozitivno i govoriti o vještinama koje ste naučili na prethodnom radnom mjestu. Nemojte pokazivati ljutnju ili negativne emocije kada govorite o bivšem poslodavcu.

– Jesu li i vaše kolege dobile otkaz? Sjetite se još nekih stavki koje mogu prikazati vaš otkaz u što boljem svjetlu, savjetuje Oliver.

Advertisements

Zašto baš vi?

Ovo pitanje može djelovati kao uvreda, ali ne smijete ga tako doživljavati. Kada vas potencijalni poslodavac upita “Što vas čini savršenim kandidatom za ovu poziciju?”, nemojte zauzeti obrambeni stav već shvatite ovo kao najbolju priliku da se ‘prodate’.

– Poslodavci postavljaju ovo pitanje jer žele čuti zašto zapravo želite raditi u njihovoj kompaniji. Nemojte se uznemiravati, samo odgovorite na pitanje”, kaže Oliver.

Prije intervjua pripremite listu vaših kvaliteta i vještina te uz svaku navedite i primjer kako bi pokazali šta sve možete.

Ako sada nazovem vašeg bivšeg šefa, šta će mi reći o vama?

– Priznajem, ovo je podbadanje. Ali, nemojte se uznemiravati. Imajte na umu da vas poslodavci žele testirati kako reagujete pod pritiskom, objašnjava Oliver.

Kada odgovarate na ovo pitanje, dobro razmislite šta bi vaš bivši šef rekao o vama i zašto.

(Express.hr)