Poziv za učešće u besplatnom projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju

SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine kroz SOS Program za mlade YES Centar, implementiraju projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo. Projekat podrazumijeva pružanje aktivnosti na razvoju vještina i kapaciteta kod mladih, s ciljem njihovog zapošljavanja i postizanja finansijske samoodrživosti te društvene uključenosti.


YES Centar Program za mlade ima tri programske cjeline:

 • Podrška zapošljavanju koja podrazumijeva obuke za sticanje vještina zapošljivosti – pisanje životopisa (CV) i motivacionog pisma, priprema i simulacija razgovora za posao, besplatne prekvalifikacije, dokvalifikacije i stručna osposobljavanja, povezivanje sa poslodavcima u svrhu zapošljavanja.
 • Podrška samozapošljavanju koja podrazumijeva obuke za sticanje poduzetničkih vještina – praktične obuke pisanja poslovnih planova, razvoj prodajnih vještina kao i korištenje socijalnih mreža u svrhu podrške prodaji, upoznavanje sa pravno finansijskim aspektima poslovanja.
  SOS Dječija sela BiH također nude i mogućnost apliciranja za dodjelu sredstava za pokretanje vlastitog biznisa u iznosu do 9.000,00 KM, te mentorsku podršku u prvoj godini poslovanja.
 • Psihosocijalna podrška podrazumijeva radionice na kojima sa mladima radimo na osnaživanju i razvoju njihovih životnih vještina te samopouzdanja. Nudimo podršku neformalnom obrazovanju kroz organiziranje besplatnih kurseva stranih jezika, ali i osnovne te napredne kurseve informacionih tehnologija kao i radionice finansijskog opismenjavanja.

Cilj javnog poziva je izbor mladih za učešće u projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih sa područja Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Na projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju, mogu se prijaviti mladi od 15 do 30 godina starosti, sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo, koji ispunjavaju neke od sljedećih kriterija:

 • Mladi koji su odrasli bez roditeljskog staranja u alternativnim oblicima brige i srodničkim porodicama.
 • Mladi koji su odrasli bez jednog roditelja.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj članovi zajednice/porodice nisu zaposleni.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj mjesečna primanja ne prelaze 400,00 KM po članu.
 • Mladi koji žive samostalno, nisu zaposleni ili im mjesečna primanja ne prelaze 400,00 KM.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici koja je korisnik Sistema socijalne zaštite.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj je član koji ima hronično oboljenje.

Javni poziv ostaje otvoren do 31. marta 2019. godine.

Mladi koji ispunjavaju neke od navedenih kriterija mogu se lično prijaviti za sudjelovanje u projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u YES Centru za mlade, na adresi Semira Frašte bb, općina Novo Sarajevo, svakim radnim danom od 08 do 20 sati.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj telefona +387 33 465 488, ili na e-mail yes.centar@sos-ds.ba.

Više informacija možete pronaći ovdje.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X