Poziv za učešće u besplatnom projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju

SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine kroz SOS Program za mlade YES Centar, implementiraju projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo. Projekat podrazumijeva pružanje aktivnosti na razvoju vještina i kapaciteta kod mladih, s ciljem njihovog zapošljavanja i postizanja finansijske samoodrživosti te društvene uključenosti.


posao 033116

YES Centar Program za mlade ima tri programske cjeline:

 • Podrška zapošljavanju koja podrazumijeva obuke za sticanje vještina zapošljivosti – pisanje životopisa (CV) i motivacionog pisma, priprema i simulacija razgovora za posao, besplatne prekvalifikacije, dokvalifikacije i stručna osposobljavanja, povezivanje sa poslodavcima u svrhu zapošljavanja.
 • Podrška samozapošljavanju koja podrazumijeva obuke za sticanje poduzetničkih vještina – praktične obuke pisanja poslovnih planova, razvoj prodajnih vještina kao i korištenje socijalnih mreža u svrhu podrške prodaji, upoznavanje sa pravno finansijskim aspektima poslovanja.
  SOS Dječija sela BiH također nude i mogućnost apliciranja za dodjelu sredstava za pokretanje vlastitog biznisa u iznosu do 9.000,00 KM, te mentorsku podršku u prvoj godini poslovanja.
 • Psihosocijalna podrška podrazumijeva radionice na kojima sa mladima radimo na osnaživanju i razvoju njihovih životnih vještina te samopouzdanja. Nudimo podršku neformalnom obrazovanju kroz organiziranje besplatnih kurseva stranih jezika, ali i osnovne te napredne kurseve informacionih tehnologija kao i radionice finansijskog opismenjavanja.

zaposljavanje

Cilj javnog poziva je izbor mladih za učešće u projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju mladih sa područja Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Na projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju, mogu se prijaviti mladi od 15 do 30 godina starosti, sa područja Kantona Sarajevo i grada Istočno Sarajevo, koji ispunjavaju neke od sljedećih kriterija:

 • Mladi koji su odrasli bez roditeljskog staranja u alternativnim oblicima brige i srodničkim porodicama.
 • Mladi koji su odrasli bez jednog roditelja.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj članovi zajednice/porodice nisu zaposleni.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj mjesečna primanja ne prelaze 400,00 KM po članu.
 • Mladi koji žive samostalno, nisu zaposleni ili im mjesečna primanja ne prelaze 400,00 KM.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici koja je korisnik Sistema socijalne zaštite.
 • Mladi koji žive u zajednici/porodici u kojoj je član koji ima hronično oboljenje.

Javni poziv ostaje otvoren do 31. marta 2019. godine.

Mladi koji ispunjavaju neke od navedenih kriterija mogu se lično prijaviti za sudjelovanje u projektu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u YES Centru za mlade, na adresi Semira Frašte bb, općina Novo Sarajevo, svakim radnim danom od 08 do 20 sati.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj telefona +387 33 465 488, ili na e-mail yes.centar@sos-ds.ba.

Više informacija možete pronaći ovdje.