Kako napisati dobar e-mail za posao u šest koraka?

Kada se prijavljujete za radno mjesto putem e-maila, važno je sastaviti profesionalno i sažeto prijavno pismo kako biste bili sigurni da će vas potencijalni poslodavci uočiti.


filling out an application for employment online applying for job search work unemployed hiring
Ilustracija: STUDOMAT

Vjerovatno je većina nas barem jednom do sad trebala napisati e-mail za posao. Naravno, dok se prijave za posao često podnose putem interneta na web-mjestima tvrtki ili stranicama za posao, često će se od vas tražiti da svoju prijavu pošaljete e-poštom.

Što biste sve trebali uključiti u svoj e-mail za posao?

Važno je uvijek slijediti upute za prijavu koje se vjerojatno nalaze u oglasu za posao – pošaljite biografiju i popratno pismo samo e-mailom ako to poslodavac zahtijeva. Sljedeće su komponente koje treba uključiti u svoju aplikaciju e-pošte:

  • vaše puno ime i kontakt informacije
  • razlog zašto se prijavljujete tačan naziv radnog mjesta za koje se prijavljujete
  • kvalifikacije koje vas čine prikladnim za poziciju
  • biografiju
  • popratno pismo
  • dodatni dokumenti koje je popis poslova posebno tražio

Ako svoj e-mail za posao odlučite napisati kao popratno pismo, svojoj aplikaciji za e-mail ne morate priložiti dodatno popratno pismo.

Kako poslati e-mail za posao? Evo koje biste korake trebati poduzeti prilikom sastavljanja i slanja prijave za posao putem e-maila:

Pripremite sve potrebne dokumente

Prvi korak u sastavljanju e-maila za posao jest pripremiti dokumente koje ćete uključiti u svoju prijavu za posao. To će vjerojatno uključivati ​​vašu biografiju i popratno pismo, kao i neke dodatne dokumente koji se traže za radno mjesto, a to mogu biti primjeri vašeg rada, odnosno portfolio. Svoje biste dokumente trebali poslati kao PDF kako biste bili sigurni da ih primatelj može otvoriti i pregledati. U naslov svakog dokumenta uključite svoje puno ime i prezime kako bi poslodavac lako mogao vidjeti kome dokumenti pripadaju.

Sastavite svoju prijavnu e-poštu

Sljedeći korak je sastavljanje samog sadržaja e-maila za posao koji ćete poslati zajedno s dokumentima za prijavu. Kao što smo spomenuli, možete upotrijebiti e-mail kao popratno pismo ili uz e-mail uključiti kopiju popratnog pisma. Obavezno prvo napišite pozdrav kojim se obraćate primatelju, jedan ili dva odlomka koji opisuju zašto se prijavljujete i vaše kvalifikacije te završni odlomak koji uključuje vaše podatke za kontakt i zahvalu na vremenu koje vam je primatelj posvetio. Također biste trebali navesti dokumente priložene e-mailu. Dodatne informacije koje treba staviti u e-mail su kako ste čuli za otvaranje radnog mjesta.

Odaberite sažet i jasan predmet

Predmet vaše prijave također je vrlo važan jer menadžerima za zapošljavanje omogućuje da imaju pregledniji popis e-maila te da vide što e-mail uključuje. Budući da menadžeri za zapošljavanje primaju mnogo e-mailova za posao, ako predmet e-maila napišete što jasnijim i konciznijim, time si povećavate šansu da ćete privući pozornost gledatelja. Možda najbolji catchy predmet je onaj najjednostavniji. Na primjer, “Vaše ime – pozicija za koju se prijavljujete” ili nešto slično kako biste osigurali da primatelj tačno zna o čemu se radi u vašem e-mailu za posao.

Završite e-poštu svojim potpisom

Na kraju svoje e-maila uključite potpis koji se sastoji od vašeg punog imena i podataka za kontakt, kao što su vaš telefonski broj, e-mail, mrežni portfolio ako ga imate, ali i svih profila na društvenim mrežama koje želite podijeliti s poslodavcem.

Uključite svoje priloge

Priložite svoj životopis, popratno pismo i sve dodatne dokumente, a prije slanja provjerite je li sve u privitku e-maila.

Pregledajte, lektorirajte i pošaljite svoj e-mail za posao

Prije nego što pritisnete gumbić za slanje, važno je da pregledate i lektorirate svoj e-mail kako biste osigurali tačnost, profesionalnost i ispravnu gramatiku i pravopis. To možete na brz način provjeriti i putem online alata ispravi.me, ali svakako i sami provjerite smislenost svih rečenica i sadržaja koji ste napisali. Ako vam je lakše, svojim prijateljima ili porodici, odnosno bilo kojoj osobi od povjerenja pošaljite probni mail kako bi i oni pogledali kako se e-mail za posao čini na prvu i dali vam možda neki dobar savjet. Nakon što ste sigurni da je vaša prijava savršena, mail možete poslati poslodavcu.

Savjeti za pisanje prijave

  • U red predmeta e-maila obavezno uključite svoje ime i prezime te naziv posla za koji se prijavljujete.
  • Uključite ime primatelja u pozdrav kad god je to moguće.
  • Uključite detalje o tome kako ste pronašli popis poslova i poziciju, uključujući datum i web mjesto na kojem ste ga pronašli.
  • Ne ponavljajte tačne izraze korištene u svom životopisu u e-mailu za prijavu. Obavezno navedite ako vas je neko preporučio. Pošaljite svoje dokumente kao PDF datoteke kako biste bili sigurni da ih primatelj može otvoriti, piše Index.hr.

Predložak e-maila za posao

Sada slijedi predložak koji možete koristiti kao vodič pri strukturiranju e-maila za prijavu za posao.

  • [Predmet: Vaše ime – Naziv radnog mjesta, referentni broj za popis poslova ako je primjenjivo]
  • [Pozdrav: pozdravite primatelja s “Poštovani
  • [ime i prezime menadžera za zapošljavanje]” ili jednostavno “Poštovani voditelju” ako uopće ne poznajete primatelja. Izbjegavajte rodno određene naslove kao što su g. i gospođo, osim ako znate njihov spol.]
  • [Prvi odlomak: Predstavite sebe, kao i radno mjesto za koje se prijavljujete i gdje ste pronašli posao. Uključite ako vas je neko preporučio kao i zašto ste zainteresirani za poziciju.]
  • [Drugi odlomak: Uključite specifične kvalifikacije koje vas čine sposobnim za posao. Navedite svoje obrazovanje i iskustvo ako je to primjenjivo, kao i jednu ili dvije vještine koje su relevantne za radno mjesto.]
  • [Treći odlomak: Spomenite priložene dokumente i recite primatelju da ćete rado pružiti dodatne informacije ako budu potrebne.]
  • [Završni odlomak: Zahvalite primatelju na vremenu i pažnji i uključite ljubazan završni pozdrav, kao što je “S poštovanjem,” i uključite svoj potpis i podatke za kontakt.]

Nadamo se da će vam ovi savjeti olakšati sve vaše buduće prijave za posao i poslužiti kao dobar primjer prijavnog e-maila. Sretno!