Pet znakova koji vam govore da učite previše

Mislili ste da nedovoljno učenja može biti jedini krivac za neuspješno polaganje ispita? Griješite! Previše učenja može biti podjednako loše kao i nedovoljno učenja, naročito ukoliko preokupira vaš svakodnevni život. Pa ipak, ogroman broj studenata redovno dovodi sebe do granice pucanja kada je u pitanju učenje. Pomislit ćete da nemate drugog izbora, ali budite pažljivi da ne napravite krucijalnu grešku.


student ucenje knjige

Evo nekoliko znakova koji govore da ste pretjerali sa učenjem. Kako biste spasili svoju produktivnost pogledajmo koji su to problemi sa kojima se susrećemo.

Advertisements

1. Igranje oka

Advertisements

Koliko puta vam se ovo dogodilo? Oko vam “igra” već danima i ne znate o čemu je reč, da li je vrijeme da posjetite ljekara? Prvo pokušajte da se opustite i ovaj problem će nestati. Igranje oka vrlo često se javlja kao posljedica pretjeranog naprezanja tokom učenja koje traje satima, svakog dana, svake nedjelje, tokom nekoliko mjeseci. Znamo koliko je bitno da položite sve ispite u roku ili da date bar još taj ispit, ali ukoliko primijetite ovu nelagodnost vrijeme je da napravite pauzu jer vam je prijeko potrebna. Zatvorite knjigu, ostavite skripte po strani, udaljite se od računara. Potrebno je da se dobro naspavate i da se odmorite od gledanja u tekst ili ekran.