Pet lekcija o rukovodstvu koje možemo da naučimo od direktora Ubera

Uber je već nekoliko godina unazad poznat kao start-up koji je iz jedne ideje, a to je da zamijeni sistem taksija, izrastao u kompaniju vrijednu 70 milijardi dolara, sa 12.000 zaposlenih i više desetina hiljada vozača. Ipak, osnivač i direktor Ubera Travis Kalanick sada mora da upravlja krizom koja posljednjih mjeseci prilično drma ovu kompaniju.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kriza je počela kada je bivša inženjerka Ubera Susan Fowler objavila blog u kojem je opisala lošu kulturu ove kompanije. Naime, u Uberu se štite menadžeri koji seksualno uznemiravaju svoje kolegice, a kažnjavaju se žene koje insistiraju da HR uradi nešto povodom toga. Tako se pojavila prva mrlja na Uberu, i počela je da se širi.

Advertisements

Među „minusima“ se našao i događaj kada se Kalanick lično raspravljao sa vozačem Ubera, koji mu je rekao da od plaće ne može da prehranjuje svoju porodicu.

Kalanick je trenutno jedan od najomraženijih direktora, a Uber kompanija koju “svi vole da mrze”. Ipak, mediji su crno-bijeli, jednog lidera suviše uzdižu u nebesa (Musk je dobar primjer, sve što on radi njima je svetinja).

Kako piše sajt Inc, postoje i mnoge dobre stvari koje Kalanick i njegov tim rade. Hajde da pogledamo kako krizu možemo da okrenemo u svoju korist, i neka to bude lekcija za sve nas:

1. Kada nešto uradite pogrešno, priznajte i izvinite se – brzo i bez oklijevanja.

Nekoliko sati nakon što je blog post Susan Fowler postao viralan, Kalanick je napisao na Twitteru da je ono što je izrečeno u blogu protiv svega u šta oni (Uber) vjeruju i da će svako ko se tako ponaša biti otpušten.

2. Potražite pomoć od objektivne, treće strane.

Uber je zaposlio “Covington & Burling”, uglednu advokatsku firmu, koja bi nezavisno istraživala i davala preporuke. Kalanick je, također, pozvao članove tima Arianna Huffington da mu se pridruži na sastancima kako bi se diskutovalo o problemima u kulturu kompanije Uber.

Advertisements

3. Ako prepoznate da ste i Vi dio problema – povucite se.

Kalanick je bio pozvan da sam sebe otpusti. A onda je objavio da će (i to je bila samo njegova odluka), kako se budu pojavili rezultati istraživanja, uzeti odsustvo i da će se povući. Kalanick je oduvijek bio sinonim za Uber tako da je za ovaj potez trebalo imati petlje.

4. Otpustite “ortake” ako su i oni dio problema.

Uber je navodno imao “A tim” sačinjen od menadžera koji su bili Kalanickovi ortaci i nedodirljivi šta god da su radili. Jedan od članova tog tima je htio da falsifikuje medicinski nalaz žene koja je rekla da ju je silovao vozač Ubera. Drugi, Emil Michael, Kalanikov blizak kolega, počeo je da širi ideju da treba zaposliti istražitelje koji će otkrivati lične informacije o novinaru koji je pisao kritike o Uberu. Obojica su otpušteni.

5. Pogledajte se u ogledalo.

Lako je kritikovati Uber. Ipak, problem je mnogo veći i nije u pitanju samo jedna kompanija. Javljale su se i druge žene, inženjerke, koje su iskusile seksualno uznemiravanje, ali ne u Uberu, već u Googleu, kompaniji kojoj se ostatak Silicijske doline divi. Izuzetak nisu ni druge vodeće kompanije.

(Poslovni svijet)