Ostajem kući: 60 muzeja koje možete posjetiti online

Mnogi od nas imaju želju da posjete brojne svjetske muzeje, ali nažalost nismo svi u mogućnosti da ih vidimo uživo. Srećom, neki od najvažnijih svjetskih muzeja su iskoristili mogućnosti koje nam pružaju moderne tehnologije, te su nam dali priliku da neke od najznačajnijih muzejskih postavki obiđemo virtualno.


Za vas smo izdvojili 11 online muzeja.

Advertisements

Ermitaž muzej, Sankt Peterburg – U ovaj najpoznatiji i najbogatiji ruski muzej, možete zaviriti ako kliknete na ovaj link.

Luvr virtualna posjeta – jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja i jedan od simbola Pariza, je svim zainteresovanim osigurao pristup online obilascima nekih od postavki, kao što su egipatski eksponati i dela Mikelanđela. Više o dostupnim online turama pronađite OVDJE.

Britanski muzej, London – na njihovom internet sajtu na sljedećem LINKU možete pronaći prikaz velikog broja eksponata.

Gugenhajm muzej – Čuveni njujorški muzej, je omogućio da se deo njihove postavke koju čine dela autora poput Pita Mondriana i Pabla Picassa može pogledati i online. Više informacija pronađite OVDJE.

Nacionalna galerija umetnosti, Vašington – Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Nacionalni muzej moderne umetnosti, Seul – Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Advertisements

Pergamski muzej, Berlin – Ovaj muzej posjeduje jednu od najvećih antičkih zbirki (Antikensammlung), Srednjoistočni muzej (Vorderasiatisches Museum) ali i Muzej islamske umetnosti. Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

Rijksmuseum, Amsterdam – Nacionalni muzej u Amsterdamu koji čuva brojne zbirke umetnina ove zemlje, možete obići ako kliknite OVDJE.

Muzej Van Gog, Amsterdam – Izvrsna kolekcija slika jednog od najpoznatijih Holanđanina svih vremena vam je dostupna preko sljedećeg linka.

Ufici galerija, Firenca – Ako niste uživo posjetili ovaj simbol talijanske renesanse, preko sljedećeg LINKA možete se upoznati s nekim od najznačajnijih eksponata.

MASP, Sao Paolo – Ovaj moderni brazilski muzej specifičan je po tome što su slike izložene tako da izgledaju kao da lebde u vazduhu. Zavirite u ovaj muzej klikom OVDJE.

Na ovoj Google platformi možete pronaći više od 60 online muzeja, kliknite OVDJE.