Akcija za Lim bez smeća: Ilegalna deponija otpada godinama zagađuje životnu sredinu

Riječ je o privremenoj deponiji opštine Rudo koja se koristi preko pet godina bez plana za sanaciju i bez potrebne dokumentacije, u suprotnosti sa svim pravilima deponovanja otpada.


unnamed 1

Lokalni ekološki aktivisti zajedno sa predstavnicama Centra za životnu sredinu održaće akciju sutra, 19.1. (četvrtak) u 12:00h u naselju Dolovi u opštini Rudo, u blizini turističkog grada Višegrad, na lokaciji ilegalne deponije otpada na samoj obali rijeke Lim.

Riječ je o privremenoj deponiji opštine Rudo koja se koristi preko pet godina bez plana za sanaciju i bez potrebne dokumentacije, u suprotnosti sa svim pravilima deponovanja otpada. Nalazi se na maloj površini pored magistralnog puta na samoj obali rijeke Lim. Prilikom padavina, nastali otpad i zagađenje sapira se u rijeku koja zatim nastavlja svoj tok, ulijeva se u Drinu i koristi se za vodosnabdijevanje naselja nizvodno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

unnamed

Pored toga, zbog male površine i konstantnog dovoza otpada, deponija se redovno pali kako bi se prostor oslobodio za nove količine otpada.

Dim, smrad, kao i zagađenje zemljišta i vode izazvali su nezadovoljstvo lokalnog stanovništa koje želi da privuče pažnju na problem deponije i pokrene diskusiju o sanaciji deponije i pronalasku alternativne opcije i lokacije.