Održana Rektorska konferencija RS: Medicinu, pravo i pedagogiju ostaviti na privatnim fakultetima

Dekani državnih i privatnih fakulteta, članovi Rektorske konferencije, zatražiće od Ministarstva prosvjete i kulture RS da se preispita strategija kojom se predviđa da se na privatnim fakultetima ukinu smjerovi medicine, prava i pedagogije.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Na rektorskoj konferenciji održanoj u nedjelju, univerziteti u javnom i privatnom vlasništvu dogovorili su da potpišu zajedničku izjavu kojom od Ministarstva prosvjete i kulture RS traže dopunu Strategije o unapređenju obrazovanja RS, jačanje i izjednačavanje kriterijuma za sve visokoškolske ustanove i predmetne odsjeke, bez obzira na izvore finansiranja, odnosno strukturu njihovog vlasništva.

Advertisements

Radoslav Grujić, inače rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je na ovoj konferenciji imenovan za predsjedavajućeg, kazao je da su se svi usaglasili da je neophodno podizanje kvaliteta rada visokoškolskih ustanova i kriterijuma koje utvrđuje Agencija za akreditovanje visokoškolskih ustanova BiH, u skladu s evropskim principima, te je mišljenja da je na univerzitetima potreban dodatni broj zaposlenih.

Žarko Pavić, član Rektorske konferencije i predsjedavajući ovog tijela u prethodnom dvogodišnjem mandatu, naveo je da se “kriterijumi ne mogu licitirati”, dok se ne usaglase s nadležnim ministarstvom, ali je sasvim jasno, dodao je, da budu isti za sve.

– Pitanje strukture vlasništva fakulteta nije fundamentalni faktor razvoja fakulteta, niti garancija kvaliteta znanja studenata i akademaca. Saglasni smo da postojeću strategiju treba samo dograditi i ekspertski dopuniti, baš na tom polju i kod tri studijska programa koja su najspornija, odnosno na pravu, medicini i pedagogiji, naglasio je Pavić.

Slavoljub Vučićević, dekan fakulteta “Sinergija” iz Bijeljine, napomenuo je da strateški predložene izmjene nisu u skladu s evropskim principima i da je zbog toga uvjeren da će se prije skupštinskog razmatranja predloženog strateškog dokumenta i zakona o visokom obrazovanju RS izvršiti određene korekcije.

Advertisements

Prethodna rektorska konferencija, podsjetimo, održana je 2. februara i na njoj nije bilo nijednog predstavnika javnih univerziteta, iako su ista pitanja bila na dnevnom redu, dok je juče pored Radoslava Grujića, rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sjednici prisustvovao i Milan Mataruga, prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Banjaluci.

U Ministarstvu su rekli da je strategiju usvojila Vlada RS i ona je u formi prijedloga upućena na razmatranje u NS RS, te da su u izradi dokumenta učestvovali predstavnici javnih univerziteta, dok su predstavnici svih visokoškolskih ustanova, kao i svi zainteresovani građani, mogli dostaviti svoje prijedloge i primjedbe.

– U toku je izrada zakona o visokom obrazovanju, koji će, kao pravni osnov za realizaciju strategije, preciznije definisati obezbjeđivanje sistema kvaliteta na visokoškolskim ustanovama u RS, prije svega, razdvojiti akademske i strukovne studije te pooštriti postupak osnivanja visokoškolskih ustanova i studijskih programa, naglasili su u resornom ministarstvu.

(Nezavisne.com)