Nevjerovatne činjenice o ljudskom tijelu: Neke od njih sigurno niste znali

Bebe se rode s 350 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju - zvuči fascinantno, zar ne?


Ne moramo se baviti medicinom da bi nas interesirale osnovne stvari o našem organizmu. Čovjekovo tijelo je fascinantan sistem, u što se možemo uvjeriti svaki dan. No, pored dosadnih statistika, postoje i one zanimljivije činjenice koje i nisu najpoznatija stvar na svijetu, ali će vas zasigurno ostaviti začuđenima.

Advertisements

1. Najveći organ u tijelu je koža. Kod odraslog čovjeka pokriva oko 1.9 m2. Koža se konstantno obnavlja – u životu prosječne osobe, oko 18kg kože će biti odbačeno i zamijenjeno novom, piše pixelizam.com.

2. Kada spavate, narastete za oko 8mm. Sljedećeg dana se ponovo smanjite na svoju prethodnu visinu. Razlog tome je što se diskovi hrskavice stisnu poput spužve kada stojite ili sjedite.

3. Prosječna osoba na Zapadu pojede oko 50 tona hrane i popije oko 50.000 litara tekućine tokom života.

4. Fokusni mišići očiju se pokrenu oko 100.000 puta na dan. Da bi mišići nogu postigli isto, trebali bi hodati 80 km svaki dan.

5. Nervni impulsi putuju do i iz mozga brzinom od 274 kilometra na sat.

Advertisements

6. Težina tipičnog ljudskog mozga iznosi oko 1,4 kg. Mozak sadrži nekoliko milijardi neurona spojenih stotinama triliona sinapsi.

7. Vaš nos može zapamtiti 50.000 različitih mirisa.

8. Svi znamo da svaki čovjek posjeduje unikatan otisak prsta, ali činjenica je da posjedujemo i unikatan otisak jezika.

9. Bebe se rode s 350 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju.

10. Procjenjuje se da mozak proizvede 70 000 različitih misli u toku dana.