Kako položiti ispit: Jedanaest strategija za podizanje motivacije za učenje

Često nismo motivisani za učenje... Kako to popraviti?


motivacija

Pred vama se nalazi jedanaest strategija koje će vam pomoći da podignete entuzijazam i samopouzdanje, kako bi proces učenja bio produktivan i kako biste ostvarili najbolje rezultate na ispitima, piše studentskizivot.com.

Napravite ugovor sa samim sobom

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ugovor je u poslovnom svijetu nešto što obavezuje. On je garancija da će se održati riječ. Obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit. Predvidite sankcije ako ne učite ili ne položite ispit. Kao u svakom ugovoru.

Ne čekajte inspiraciju za učenje

Učenje započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.

Ispunite neophodne preduslove za učenje:

  • Uredite prostor za učenje – urednost je pola učenja (od plana, torbe, stola, utvrđenog vremena…).
  • Obezbijedite optimalnu temperaturu, svjetlost, vlažnost, stalno mjesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje).
  • Pustite muziku. Ona pozitivno djeluje na emocije i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše tijelo i olakšava učenje. Važno je da muzika bude ugodna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje.
  • Budite odmorni (vrlo važno za učenje je da ste se dobro odmorili).

Planirajte vaše učenje

Priprema je 90% uspjeha, preduslov svega. Možete učiti bez plana, ali će to znatno usporiti efekte učenja. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mjesto gdje će vam stalno biti pred očima i pridržavajte ga se. Napravite dnevni, ali i mjesečni plan. I pridržavajte ga se.

Postignite male uspjehe na samom početku jer ništa ne motiviše kao uspjeh

Podijelite učenje na manje cjeline. Ako razložite proces učenja na manje dijelove, gradivo vam se neće činiti toliko teškim i dosadnim. Kada završite jedan dio, prije nego što pređete na drugi, osjetit ćete zadovoljstvo postignutim i napredak, što sve dobro psihološki djeluje i motiviše. To će vas dodatno motivisati da se dalje prihvatite posla. Primijetit’ ćete promjenu u raspoloženju. Bićete produktivniji nego ikada ranije.

Koristite strategiju „grudva snijega”

Vrlo dobar način da se motivišete za učenje jeste strategija „grudva snijega”. Kako ona izgleda?

Otvorite vaš udžbenik i pronađite najzanimljiviji dio za učenje. Započnite odatle proces učenja. Na taj način ćete jednu lekciju, dio knjige ili poglavlje savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snijega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspješno obavljen zadatak.

Nemojte preplitati nekoliko zadataka

Postoje razne smetnje prilikom procesa učenja. Ne mogu se sve one eliminisati. Ali ono što sigurno možete da uradite je da ne zadajete sebi nekoliko zadataka u isto vrijeme. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. To će povećati vaš nivo motivacije što će značajno uticati da proces učenja završite mnogo brže.

Ne gledajte negativno na greške

One su važan dio vašeg napretka u učenju. Ako ne griješite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspjeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

Razmišljajte o budućnosti

Vrlo važan faktor vašeg motivisanja za učenje jeste budućnost koju ste projektovali. Učenje je korak ka tom cilju. Koje buduće ciljeve možete da zacrtate?

  1. Nezavisnost –Da budete nezavisni, da živite od svog posla.
  2. Obrazovanje – Da budete obrazovani na poljima koja vas zanimaju.
  3. Vještine – Da posjedujete vještine koje danas nemate.
  4. Zaposlenje – Učenje može da vam omogući bolju mogućnost zapošljavanja.

Učite sa prijateljem ili kolegom.

To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i podsticajnije.

Nagradite se za svaki uspjeh i izvršenje zadatka

Nagrada stvara pozitivne asocijacije. To će vam povećati želju za uspjehom.

Neka nagrada bude lična, da osjetite radost. Unaprijed odredite šta je nagrada (npr. čokolada, omiljena knjiga, odlazak u kino ili pozorište…). Najveća nagrada iznad svih je da budete ponosni na svoje učenje.