Kako pravilno sjediti: Šest načina da zaštitite zdravlje

Prema doktorkom mišljenju, brz umor i bol u mišićima i zglobovima 75% je uzrokovani pogrešnim držanjem za računarom, a 25% nepoštivanjem ravnoteže između rada i odmora.


Postoje oodređene preporuke stručnjaka o tome kako pravilno sjediti za računarom tako da ne dođe do zdravstvenih problema.

Advertisements

1. Bolovi u nogama

Ne držite noge prekrštene. Pogoršava cirkulaciju krvi, steže vene i uzrokuje nelagodu u obliku utrnulosti i sindroma nemirnih nogu.

Prvo što trebate učiniti je prilagoditi stolicu. Noge vam ne bi smjele visjeti, a rub stolice ne bi trebao pritiskati ispod koljena. Stavite noge na pod ili poseban stalak tako da noge budu savijene pod uglom nešto većim od 90 °.

2. Bol u leđima

Dubina stolice trebala bi odgovarati dužini kuka. Ako sjedite na prevelikoj stolici, stavite jastuk ispod struka da biste djelomično preuzeli teret. Inače ćete kliznuti prema dolje, a to će dovesti do napetosti i bolova u leđima.

Advertisements

Stolica treba imati udoban naslon s prirodnom oblinom, tako da naslon ne bude u obliku upitnika.

Ne žurite s promjenom položaja ako vam je neugodno. Neka se vaši mišići naviknu na pravilno držanje tijela. Vremenom će se opustiti, a poza će postati ugodna, ali to se naravno, neće dogoditi odmah.

3. Umor ruku

Kad radite za računarom, ruke su vam u stalnoj napetosti. Opterećenje i pogrešan položaj mogu ujutro uzrokovati tupu i mučnu bol, kao i osjećaj utrnulosti ruku.

Položaj ramena i podlaktica bit će ispravan ako su tastatura i miš u visini lakata. Zglobovi bi vam trebali biti ravni, a ne okrenuti u strane. Ruke trebaju biti savijene u laktovima pod uglom od 90 ° i slobodno ležati na stolu.