IUS: Svečano predavanje u čast Međunarodnog dana žena

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) će 8. marta u 11 sati organizirati svečano predavanje u čast Međunarodnog dana žena.


ius zgrada

Glavni govornik će biti prva žena rektor tehničkog univerziteta u Evropi (prof. dr Gülsün Sağlamer, bivša rektorica İstanbul Teknik Üniversitesi, jednog od najstarijih tehničkih univerziteta u Europi). Druga predavačica će biti prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Skup će ugostiti i dodatne specijalne gošće iz BiH koje imaju učešće na pozicijama donošenja odluka ili u akademiji.

– Ovaj događaj je dio velikog IUS projekta. IUS je u procesu izrade Plana za jednakopravnost spolova (GAP). U naredne 2,5 godine ćemo ispitati sve procedure na univerzitetu i pobrinuti se da uklonimo sve eventualne rodne predrasude. Također, IUS će stalno pratiti napredak i osmišljavati efikasne procedure kako bi se osiguralo da GAP daje rezultate, saopšteno je iz IUS PR Office-a.

Ove aktivnosti se odvijaju u okviru Horizon 2020 programa Europske komisije. Koordinator projekta je Trinity College Dublin a ostali partneri su Queen's University of Belfast, University Institute (Lisabon), Kadir Has univerzitet (Istanbul), University of Brescia (Italija) i Science Po Bordeaux (Francuska). Koordinatorica ovog projekta na IUS-u je doc. dr Jasminka Hasić Telalović.

(STUDOMAT.ba)