Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti

Hamdija Subašić, apsolvent bh. korijena na njemačkom univerzitetu Braunschweig, ima prisne odnose sa svojim djedom, koji boluje od šećerne bolesti. Zbog toga je, u sklopu svog diplomskog rada, razvio uređaj koji će njegovom djedu pomoći da lakše kontroliše šećer u krvi.


Foto: HTL Braunau

– Prilikom odabira završnog projekta namjerno sam se opredijelio za taj uređaj, kako bih mogao napraviti nešto dobro za mog djeda, kazao je Hamdija Subašić, koji živi u austrijskom pograničnom gradu Braunau.

Advertisements

Za ovog studenta bila su važna dva aspekta njegovog rada: da uređaj radi tako da se intervali za mjerenje šećera precizno evidentiraju i da odredi preciznu dozu insulina. Mladić je ispunio oba cilja.

– U uređaj je ugrađena vrsta podsjetnika, koja napominje na vrijeme za mjerenje šećera. Kada moj djed provjerava šećer u krvi, on treba samo da ukuca određene vrijednosti i uređaj će izbaciti koliko inzulina treba da ubrizga, kazao je Subašić.

Advertisements

Također je napomenuo da se prilikom izrade projekta sveobuhvatno morao uputiti u medicinsku terminologiju i nauku. Jednostavno dizajnirani prototip uređaja sastoji se od tastature, displayja, napajanja i potrebne elektronike, a sve je instalirano u malom, praktičnom kućištu.

Mentor Hamdije Subašića Anton Hangler je impresioniran rezultatima: “Volim projekte koji imaju konkretnu upotrebu, jer su motivacija i marljivost obično mnogo veći!”

(Klix.ba)