Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti

 Hamdija Subašić u Austriji djedu napravio uređaj za kontrolisanje šećerne bolesti

Foto: HTL Braunau

Hamdija Subašić, apsolvent bh. korijena na njemačkom univerzitetu Braunschweig, ima prisne odnose sa svojim djedom, koji boluje od šećerne bolesti. Zbog toga je, u sklopu svog diplomskog rada, razvio uređaj koji će njegovom djedu pomoći da lakše kontroliše šećer u krvi.

– Prilikom odabira završnog projekta namjerno sam se opredijelio za taj uređaj, kako bih mogao napraviti nešto dobro za mog djeda, kazao je Hamdija Subašić, koji živi u austrijskom pograničnom gradu Braunau.

Za ovog studenta bila su važna dva aspekta njegovog rada: da uređaj radi tako da se intervali za mjerenje šećera precizno evidentiraju i da odredi preciznu dozu insulina. Mladić je ispunio oba cilja.

– U uređaj je ugrađena vrsta podsjetnika, koja napominje na vrijeme za mjerenje šećera. Kada moj djed provjerava šećer u krvi, on treba samo da ukuca određene vrijednosti i uređaj će izbaciti koliko inzulina treba da ubrizga, kazao je Subašić.

Također je napomenuo da se prilikom izrade projekta sveobuhvatno morao uputiti u medicinsku terminologiju i nauku. Jednostavno dizajnirani prototip uređaja sastoji se od tastature, displayja, napajanja i potrebne elektronike, a sve je instalirano u malom, praktičnom kućištu.

Mentor Hamdije Subašića Anton Hangler je impresioniran rezultatima: “Volim projekte koji imaju konkretnu upotrebu, jer su motivacija i marljivost obično mnogo veći!”

(Klix.ba)

Možda te i ovo zanima?