10 brzih i efikasnih savjeta koji će vam pomoći u prevazilaženju predispitnog stresa

Ispitni stres utječe na svakoga različito. Neovisno od toga, zajednički cilj je naučiti upravljati stresom na zdrav način i pronaći način eliminisanja rizika od poznatog fenomena "burnouta". U nastavku vam donosimo 10 brzih ali efikasnih savjeta koji će vam pomoći u prevazilaženju predispitnog stresa.


1105

1. Pogledajte film, TV emisiju, omiljenu seriju ili stand-up nastup – bilo šta što vam neće oduzeti više od sat vremena, a opustit će vas.

Advertisements

2. Popijte biljni čaj ili toplu čokoladu. Topli napitci poznati su kao “eliksiri” za smirenje. Možete koristiti i preparate za smirenje, ALI pazite da su to uvijek biljni preparati koji otklanjaju stres, ali ne izazivaju ovisnost i nemaju sporednih djelovanja.

tea 1543952136

3. Tuš ili kupka pomažu u ublažavanju stresa.

4. Napravite ukusno jelo. Iako nekim ljudima sama pomisao na kuhanje izaziva stres, ipak miris omiljenog jela kod svakog izaziva osjećaj sreće. Ako se dodatno potrudite skuhati nešto zdravo, predispitni stres ćete sigurno umanjiti. Ne možete hraniti svoj um, ako ne nahranite svoje tijelo!

5. Sve će biti u redu! Da, ispiti su važni. Da, važno je položiti ih, eventualno dobiti dobru ocjenu, ali najvažnije je ostati zdrav. Uz rad i trud, ispiti će se položiti. Zdravlje je puno komplikovanije poboljšati kada se jednom ugrozi.

6. Izbjegavajte druge osobe koje su pod stresom. Ma koliko vam kolega koji vam konstantno šalje poruke poput: “Nek nam je Bog na pomoći” bio simpatičan, stavite ga na pauzu tokom spremanja ispita. Druženje nastavite nakon što oboje budete manje stresirani, jer u trenutnoj sitaciji ne pomažete jedno drugom ni najmanje.

stres 1543952194

Advertisements

7. Izbjegavajte “post-mortem” informacije. Ne morate znati kako su ostale kolege uradili ispit, šta su napisali, koji odgovor su zaokružili kao tačan i da li im je profesor rekao da ovaj fakultet nije za njih. Dali ste sve od sebe, u potpunosti je nevažno da li se vaši odgovori podudaraju sa odgovorima vaših kolega jer – ne možete ih svakako promijeniti. Nevažno je da li je profesor raspoložen ili nije – ni to ne možete promijeniti. Šta je bilo – bilo je. Ako položite, odlično. Ako ne položite, više sreće na sljedećem roku!

8. Vježbajte i izađite vani. Zatvaranje u četiri zida mjesec dana samo će vam naškoditi. Izađite, prošetajte, trenirajte… Sve te aktivnosti možete završiti za sat vremena. Dovoljno je da izađete i date sebi malo oduška i nivo vašeg stresa će rapidno opasti.

training 1543952472

9. Razgovarajte s nekim. Ako stres dođe do tačke da ozbiljno utječe na vaš svakodevni život: imate napade panike, imate noćne more, insomniju, naglo mršate… Potražite pomoć! Ako vam se razgovor sa stručnom osobom, poput psihologa, čini ekstremnim, razgovarajte sa članom porodice ili prijateljem. Bitno je da osoba s kojom razgovarate nije u istom košu kao vi. To nikako ne smije biti kolega s fakulteta koji prolazi gotovo isti stres kao i vi sami. Odaberite neutralnu, objektivnu osobu za razgovor koja će vas saslušati, dati vam savjet i pomoći vam da prevaziđete stresni period.

10. Spavajte! Znamo da se tokom ispita osjećate kao da ste rođeni pod sretnom zvijezdom kada uspijete “sastaviti” četiri-pet sati kvalitetnog sna. Ali, ponavljamo, zdravlje je najbitnije. Ljudskom organizmu je san potreban jednako kao i zrak ili hrana. Bez dovoljno sna vaše tijelo počinje “otkazivati”, a to vam svakako neće donijeti ništa dobro – ispit sigurno nećete položiti ako budete ležali u bolnici priključeni na infuziju!


Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.

(STUDOMAT.ba)