Bez straha i cenzure: Možemo li korupciji, nepotizmu i aferama stati u kraj?

Korupcija, nepotizam i afere ušle su u sve pore života, i postaju svakodnevnica koju primjećujemo, ali na nju ne reagujemo, rečeno je u emisiji "Bez straha i cenzure" koju će gledaoci imati priliku pogledati u ponedjeljak od 21 sat na TV1.


bezstrahaicenzure

Iz Transparency International, međunarodne nevladine organizacije koja se bavi suzbijanjem i istraživanjem korupcije, kažu da najviše prijava dolazi iz oblasti visokog obrazovanja. One se odnose na političke uticaje na rad javnih univerziteta, procese imenovanja na univerzitetima, odnosno na izbore zvanja gdje nailazi na političke klanove u kojima jedni drugima omogućavaju izbore u zvanja.

Advertisements

Studenti smatraju da je jedan od najvećih problema prijavljivanje takvih slučajeva, a zatim i njihovo procesuiranje. S druge strane, kažu da smo kao narod spremni na prevare i potkupljivanja kad god nam se za to ukaže prilika.

Možemo li korupciji, nepotizmu i aferama stati u kraj?

Na ovo pitanje će odgovor pokušati pronaći Sanja Vlaisavljević iz Centra za kulturu dijaloga i Vehid Šehić ispred Foruma građana Tuzle, te studenti Fatima Pobrklić i Zerina Ramović iz Sarajeva, Senadina Mejanović iz Zenice, i Aleksandar Gluvić iz Banjaluke.


O serijalu “Bez straha i cenzure”

Advertisements

Serijal producira TV1 u saradnji sa univerzitetima i udruženjima studenata iz cijele BiH, a gosti emisija bit će kako studenti, tako i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, resornih ministarstava i predstavnika bh. organa vlasti od kojih se očekuje aktivno rješavanje problema studentske populacije.

U projekat su uključeni Sveučilište u Mostaru, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, Univerziteti u Sarajevu, Banja Luci, Bihaću, Zenici, Tuzli, te Univerzitet Istočno Sarajevo.

BEZ STRAHA I CENZURE PONEDJELJAK

(STUDOMAT.ba)