Donosimo vam trik koji će vam pomoći da učite i onda kada vam se ne uči.

Svi studenti najmanje jednom u toku studiranja dožive ovaj osjećaj. Ne uči vam se – a morate učiti jer je ispit blizu.

Jedna studentica na TikToku donosi trik kako da učite i onda kad vam se ne uči. Pogledajte:

@studentlife101

Follow for student hacks😎 #studentlife #studytok

♬ Fantasy X Feel So Close Carter Walsh Mashup – CarterWalsh

U nastavku pročitajte još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se izborite sa nedostatkom motivacije za učenje.

Postavite ciljeve

Definirajte jasne i realistične ciljeve koji će vas motivirati da učite. Razbijanje učenja na manje, ostvarive ciljeve može učiniti proces manje teškim.

Pronađite inspiraciju

Potražite inspiraciju u svojim ciljevima i mogućnostima koje će vam učenje omogućiti. Gledanje motivirajućih videozapisa, čitanje inspirativnih knjiga ili razgovor s prijateljem mogu vam pomoći da pronađete motivaciju.

Organizirajte svoje vrijeme

Napravite raspored učenja koji odgovara vašim potrebama i preferencijama. Određivanje određenog vremena tokom dana za učenje može vam pomoći da stvorite naviku i prevaziđete nedostatak motivacije.

Učite u manjim intervalima

Umjesto da se prisiljavate da dugo vremena učite, razmislite o radu u manjim intervalima, na primjer, 25 minuta učenja s kratkim pauzama između. Ova tehnika poznata kao tehnika pomodoro može pomoći u održavanju fokusa i povećanju produktivnosti.

Prilagodite svoj pristup

Ako vam trenutni pristup učenju ne odgovara, razmislite o prilagođavanju. Možda je drugačiji stil učenja, kao što su vizualni materijali, interaktivne aktivnosti ili grupno učenje, ono što vam treba da biste bili motivirani.

Nagradite se

Postavite sistem nagrada za sebe kako biste se nagradili nakon što ostvarite svoje ciljeve. Nagrade mogu biti male, poput kratke pauze za omiljeni snack ili aktivnost, ili veće, poput izlaska s prijateljima nakon što završite s učenjem.

Budite blagi prema sebi

Prihvatite da će biti dana kada se nećete osjećati motivirano za učenje i to je u redu. Važno je biti blag prema sebi i ne osuđivati se zbog nedostatka motivacije. Ponekad je važno jednostavno se odmoriti prije nego što se vratite učenju s obnovljenim entuzijazmom.