Studentski centar Sarajevo: Studenti dolaze, a dugovi kantona prelaze milion KM

Studentski domovi u Nedžarićima i na Bjelavama primili su dosad 1.300 studenata iz svih kantona sa područja Federacije BiH. Pored dugovanja za subvencije koje prelaze milion KM, Studentski centar Sarajevo svim naporima trudi se studentima osigurati što bolji smještaj i hranu.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je za Faktor.ba potvrdio Emir Kadrić, direktor Centra, u septembru će biti organiziran novi prijem studenata u domove za one sobe koje su ostale slobodne.

– Ove godine imamo na raspolaganju 1.600 kreveta. Velika je zainteresiranost studenata za smještaj i vjerujemo da će nam se još djece odazvati jer od idućeg mjeseca počinju dodatni prijemni ispiti na fakultetima. Od 15. septembra svi će biti slobodni da se smjeste u svoje sobe, kazao je Kadrić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nažalost, zbog neupotrebljivosti, dva paviljona u domu na Bjelavama ove godine su zatvorena. Kadrić kaže da namjeravaju tražiti dodatna novčana sredstva od Kantona Sarajevo za njihovu rekonstrukciju.

– Nadamo se da će oni koji odlučuju o sudbinama naših studenata pronaći način da nam pomognu da osposobimo i ta dva paviljona, ističe Kadrić.

Obnova Paviljona 2

Prije dvije godine Vlada KS odobrila je 1.068.000 KM za rekonstrukciju Paviljona 2 u domu na Bjelavama. Ovaj objekat, koji je bio potpuno devastiran tokom rata, uskoro bi trebao biti stavljen u funkciju, tako da će studenti dobiti još 45 soba sa zasebnim kupatilima, 99 novih kreveta i dvije sobe za invalidne osobe.

Međutim, zbog dugovanja kantona i dugovi Studentskog centra Sarajevo prema dobavljačima iz godine u godinu rastu.

– Dogovorili smo sastanak sa “Sarajevogasom” i trebali bismo do oktobra izmiriti dugovanja za plin. Pozivamo sve kantone dužnike da što prije izmire obaveze za prethodne akademske godine, zaključio je Kadrić.

Najviše duguje USK

Obaveze prema Studentskom centru Sarajevo dosad je izmirila samo Vlada FBiH koja sufinansira studente iz Livna, Goražda, RS-a i Posavskog kantona. Tuzlanski kanton obaveze za smještaj i ishranu studenata nije izmirio od marta, a Unsko-sanski kanton od novembra prošle godine.

(Dž. Čolak/Faktor.ba)