Sarajevo: Studentski dom Bjelave u novembru otvara najmoderniji paviljon u regiji

Studenti koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu počeli su zaduživati svoje sobe u Studentskom centru Sarajevo i svi kapaciteti bit će popunjeni do kraja septembra.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novina je to što će u oktobru biti otvoren novi rekonstruisani paviljon koji će biti najmoderniji objekat u regiji.

Kako je rekao direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić, ove godine imaju mjesta za 1.650 studenata, a među njima su i studenti iz inozemstva.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U toku je rekonstrukcija Paviljona 2 na Bjelavama. Grubi i fini radovi su završeni i sada ga opremamo u vlastitoj režiji. U njemu će se nalaziti 45 dvokrevetnih, šest jednokrevetnih i dvije sobe za studente s poteškoćama u razvoju. To je ukupno 98 kreveta koji zadovoljavaju najstrožije kriterije za ishranu i smještaj, visoke A kategorije s nekoliko zvjezdica, rekao je Kadrić za Klix.ba.

Svaka soba će imati svoj frižider, TV i priključak na internet, a postojat će zajedničke prostorije za učenje, odmor i vešeraj. Vanjski i unutrašnji dio bit će pokriveni nadzornim kamerama.

– Studenti će imati karticu za otvaranje soba i korištenje električne energije. Odgovorno tvrdim da je ovo najmoderniji smještaj za studente i to je nama na neki način pokazna vježba. Kanton Sarajevo je uložio milion KM na čemu smo im zahvalni i nadamo se će u budućim budžetima osigurati sredstva za obnovu ostalih čvrstih objekata na Bjelavama, rekao je Kadrić.

Jedan sprat je opremljen, a u novembru bi trebalo biti useljenje. Sobe će biti ponuđene studentima koji već borave u domovima. Svi neuslovni objekti na Bjelavama će tada biti stavljeni van funkcije, a sada dva ne rade.

Kadrić je istakao kako se studenti zadužuju po istim uvjetima kao i prošlih godina, odnosno da nema povećanja cijena.

– Ono što tražimo je da kantoni koji su nam dužni izvrše svoje obaveze do 1. oktobra kako bismo mi izvršili svoje obaveze prema dobavljačima. Prije svega mislim na Unsko-sanski kanton koji je do sada bio uredan s isplatama, ali ne znam šta se sada dešava, kazao je Kadrić.

(Klix.ba)