42 godine Akademije likovnih umjetnosti UNSA: Uspjeh bh. studenata u regiji i svijetu

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu jučer je obilježila 42 godine postojanja i rada. Ovim je povodom u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti otvorena je izložba radova najboljih studenata svih odsjeka, kao i dodijeljena godišnja nagrada "Alija Kučukalić" za najboljeg studenta u školskoj 2013/14 godini, a koja obuhvata sve odsjeke.


Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu jučer je obilježila 42 godine postojanja i rada.

Ovim je povodom u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti otvorena je izložba radova najboljih studenata svih odsjeka, kao i dodijeljena godišnja nagrada “Alija Kučukalić” za najboljeg studenta u školskoj 2013/14 godini, a koja obuhvata sve odsjeke.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Akademija likovnih umjetnosti je ovom prilikom ugostila i studente sa Muzičke, kao i Akademije scenskih umjetnosti, koji su pred posjetiteljima izveli muzičke i plesne tačke, prenosi portal Klix.ba.

– Akademija je u protekloj godini intenzivnije radila na realizaciji svih planova, a učestvovala je na brojnim festivalima i seminarima. Početak ove školske godine obilježio je i simpozij posvećen Selmanu Selmanagiću, kao saradnja sa univerzitetom Bauhaus u Weimaru. Ono što je veoma značajno za ALU jeste da smo uspjeli da ostvarimo čvrstu saradnju sa akademijama iz regije. Naši studenti odlaze u zemlje regije na radionice i ostale projektne aktivnosti. Pored toga, oni svoje radove izlažu ne samo na prostoru Evrope, nego i svijeta – od Japana, do SAD-a, tako da je uspjeh primjetan na lokalnom, regionalnom i internacionalnom nivou, kazala je historičarka umjetnosti i docentica Ema Mazrak.

Nagrada “Alija Kučukalić” je veoma značajna za zaposlene na Akademiji, a naročito za studente koji osvajaju novčana sredstva, kao i prostor za samostalnu izložbu, a njen ovogodišnji dobitnik je Tarik Rizvanović. Tarik je student četvrte godine produkt dizajna, a nagradu je dobio za svoj nacrt savremenog automobila.

– Budućnost dizajna se zasniva na toj ‘cradle to cradle’, od kolijevke do kolijevke tehnologiji, tj. potpunom recikliranju svih dijelova, bez ikakvog ekološkog otpada. To je ono što je i mene inspirisalo u mom radu. U Hrvatskoj već proizvode svoj sportski automobil koji je tehnološki najzahtjevniji električni automobil na svijetu, ali najbrži, pa zašto ne bismo i mi?, kazao je Rizvanović, pojasnivši kako su automobil zamislili kao urbani, gradski automobil, postavivši pitanja kuda ljudi idu, koliko prelaze, kuda se kreću, pa do problema parkiranja.

– Sve to je trebalo ugraditi u jedan dizajn, bilo je malo komplikovano, no uspjeli smo, dodao je.

Tarik Rizvanović se zahvalio svojim profesorima i kolegama, te istaknuo kako je iskustvo studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti bilo divno iskustvo, i pored činjenice kako u pitanju nije toliko bogata akademija.

– Mišljenja sam da je trik u tome da se nađe najbolje i da se stvari koje imamo iskoriste na najbolji mogući način, naveo je Rizvanović, koji nakon završetka studija planira upisati master studij, najvjerovatnije negdje vani, te je trenutno u procesu traženja stipendija.

(Klix.ba)