Šta su do sada postigli studenti koji protestuju u SAD-u?

Mnogi studenti su pozvali univerzitete da ne uzimaju novac od izraelskih kompanija čiji su interesi povezani sa ratom u Gazi.


protesti 1
Foto: Reuters

Diplomske ceremonije na američkim univerzitetima održavaju se u smanjenom obimu ili su otkazane zbog strahovanja u pogledu bezbijednosti zbog propalestinskih studentskih protesta. Dok su neke demonstracije dovele do ustupaka uprava fakulteta, druge su se završili nasilnim okršajima.

Za mnoge studente – to je razočaravajući kraj školske godine. Nakon što su studentski protesti zbog rata u Gazi doveli do nasilnih okršaja sa policijom, univerzitet Kolumbija u Njujorku otkazao je svoju glavnu diplomsku ceremoniju – i umjesto toga odlučio da održi manje proslave na pojedinačnim fakultetima u okviru kampusa.

Aleksis Išmael je studentkinja četvrte godine na koledžu Barnard, koji je povezan sa Univerzitetom Kolumbija.

 – Mislim da smo svi imali nekoliko baš teških sedmica… I sada da se škola završi na ovaj način… Kada gledamo širu sliku – mi smo počeli studije online, kao brucoši, zbog kovida. Tako da je sve zajedno baš teško diplomirati na ovaj način.

Neki kritikuju Kolumbiju zato što je odluku u otkazivanju ceremonije donela nakon što je protestni kamp raščišćen.

 – Univerzitet je u brojnim mejlovima studentima i osoblju naveo da su šatori i druge akcije koje su preduzimali studenti razlog što prijete da otkažu diplomsku ceremoniju, ali protestni kamp je raščišćen prije više dana, primjećuje Oliver Mekoj, student tog univerziteta.

Kada su propalestinski protesti zahvatili američke kampuse, neki univerziteti su brzo ažurirali svoju politiku kada je riječ o slobodi govora i protestima.

 – Mislim da je to definitivno bio alarm za univerzitete koji možda do sada nisu morali da sprovode svoju politiku u odnosu na proteste u takvoj mjeri kao što su morali proteklih nekoliko mjeseci, kaže Zek Grinberg iz Fondacije za prava i izražavanje pojedinaca, piše Glasamerike.net.

Druge uprave koledža su pristale da pregovaraju sa studentima.

Na univerzitetu Ratgers, rezultat je bio da je škola pristala da otvori novi Arapski kulturni centar i načini druge ustupke, u zamjenu za dobrovoljno rasformiranje kampova.

 – To je očigledno izuzetno osjetljivo političko pitanje i mislim da studenti samo žele da se čuje njihov glas. Ako se studentima da mjesto za stolom, i omogući da iskažu svoje mišljenje i da imaju ulogu, to je dobra ideja.

Mnogi studenti su pozvali univerzitete da ne uzimaju novac od izraelskih kompanija čiji su interesi povezani sa ratom u Gazi. To nije lak zadatak, kažu eksperti.

 – Finansijsko odvajanje postaje komplikovanije jednostavno zbog načina na koji se sredstava investiraju. Sve je tako rašireno. I Epl i Gugl posluju u tom dijelu Bliskog istoka. Mislim da 90% S&P kompanija ima učešće u nekoj vrsti takvog biznisa. Kako se onda to razdvoji?, ukazuje Meri Papazian, potpredsjednica Asocijacije upravnih odbora univerziteta i koledža.

Međutim, ne treba odbaciti ni primjedbe studenata, kaže ona, a univerziteti treba da budu transparentni o tome šta rade.

 – Razmjena informacija, pomoć studentima i drugima da shvate šta radimo, i što je još važnije – zašto radimo to što radimo i zašto donosimo odluke koje donosimo.

Univerzitet Južne Kalifornije je takođe otkazao svoju diplomsku ceremoniju.

Na univerzitetu Mičigena, demonstranti su na kratko poremetili dodjelu diploma.

Studentski protesti imaju dugu i uvaženu istoriju u Americi, ali se čini da i dalje postoje pouke koje se mogu naučiti o tome kako pristupiti demonstracijama na načine koji mogu da podrže sve strane.