Koliko je isplativo studiranje historije u BiH?

Da li je studiranje historije perspektivno u BiH?


Foto: Envato
Foto: Envato

Jedan srednjoškolac na društvenoj platformi Reddit postavio je pitanje o upisivanju studija historije u Bosni i Hercegovini.

Njega interesuje da li je to perspektivno zanimanje obzirom na to da ga od djetinjstva interesuje historija.

 – Skoro 16 mi je godina i tek sam krenuo u srednju. Od kad sam bas mali bio historija me je zanimala. Zanima me koliko je to perspektivno danas, napisao je srednjoškolac.

Odgovori su većinom bili negativni.

 – Nimalo brate, nažalost. Radije upiši nešto perspektivnije za karijeru ili nauči programirati, web dizajn ili slično, a istorijom možeš da se baviš sa strane. Recimo, možeš uvijek pokušati da zaradiš dodatnu kintu preko istorije putem YT. Praviš neke kratke ili blago duže snimke, svakako ti tu u svemu danas može pomoći AI pa olakša proces dosta, napisao je jedan komentator, a drugi je ipak imao drugačije mišljenje:

 – Isplativo je ako si dovoljno pametan, uporan i snalažljiv. Nije dovoljno samo upisati i završiti kao svako drugi. Moraš biti dosta aktivan i angažiran. Čitaj, istražuj, piši i sudjeluj u raznim akademskim događanjima.

Diplomirani historičar dao je svoje mišljenje o ovoj temi:

 – Evo kao neko ko je diplomirao historiju upiši ako zaista voliš i ako si spreman da se dodatno školuješ nakon završetka studija da bi mogao nešto da postigneš. Ja radim sa djecom, ali nažalost ne predajem historiju tako da moja diploma samo sakuplja prašinu, a za neke poslove nažalost nisam “podobna”. To je lijepa nauka i lijepo zanimanje, ali nažalost nemamo dovoljno kulturnih institucija u kojoj bi jedan diplomirani historičar mogao da radi odmah nakon završetka studija, a o školama i smanjenom broju djece da i ne govorim, imam kolegicu koja radi u tri škole da bi mogla nekako jedva da skupi normu.

Cijelu raspravu pročitajte u nastavku:

Koliko je isplativo studiranje historije?
byu/StreetDog1673 inbih