EXPO Zenica 2024: Upoznajte se sa studijskim programima na Univerzitetu u Zenici

Učešće na ovom sajmu je samo jedna od aktivnosti koju Univerzitet u Zenici provodi s ciljem povećanja broja upisanih studenata.


UNZE
Foto: UNZE

Prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija “Zenica Expo 2024”, u organizaciji zeničke agencije AVS, svečano je otvoren u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Sajam je otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

– Svjedoci smo da postoje veliki problem kada je u pitanju kvalitetna radna snaga, odnosno potrebe tržišta rada. Zato je vrlo važno da imamo ovakve događaje, koji će upravo ukazati na te značajne probleme, kada generalno govorimo o privredi. Posebno kada govorimo o privredi ZDK-a, jer vrlo često ističemo da je ZDK privredeni lider pa je iz tog razloga važno da imamo i kvalitetnu radnu snagu, koja će moći odgovoriti današnjim izazovima. Mi, kao Vlada ZDK, ulažemo dodatne napore kako bismo vršili prekvalifikaciju radne snage, kako bismo davali podršku u oblasti obrazovanja one radne snage koja je potrebna tržištu rada, naglasio je Pivić.

Zbog toga, podvukao je, u srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Zenici nastoje promovirati takva zanimanja.

U ime organizatora sajma obratila se direktorica agencije Selma Čivić, koja je podvukla kako žele otvariti nova vrata u svijetu profesionalnog razvoja i obrazovanja.

– Naši klijenti imaju zaista velike potrebe pa smo željeli da ih na ovaj način konektujemo te da se ova vrsta posredovanja, na neki način, unaprijedi. Posebno kada je u pitanju neformalno obrazovanje, da damo na važnosti kada je u pitanju neformalno obrazovanje. Otprilike, na našem sajmu imamo 40-ak kompanija, iz zemlje i inozemstva. Posebno bi istakla kompanije iz Indije i Njemačke, koje su došle da nam pomognu oko uvoza radne snage. Gledamo našim kompanijama, koje imaju potrebu, da obezbijedimo radnu snagu na što brži, jednostavniji i efikasniji način, kazala je Čivić.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju Federacije Bosne i Hercegovine, istakla je Čivić, još uvijek je u procedure donošenja te će više informacija imati tek kada bude usvojen.

Posjetioci će za vrijeme sajma imati priliku slobodna radna mjesta iz različitih industrija, a bit će održavane i radionice, sastanci i panel diskusije.

Cilj je da se osigura i platforma za poslodavce poslodavce, ali i državne institucije, ambasade i razvojne agencije, koje traže kvalificiranu radnu snagu, dok će tražitelji posla imati priliku da se zaposle, usavršavaju te profesionalno razvijaju, piše Zenicablog.com.

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u periodu od 10. do 12. maja održava se Expo Zenica 2024. – prvi internacionalni sajam zapošljavanja i edukacija na kojem učestvuje i Univerzitet u Zenici. U njegovom izložbenom kutku posjetioci, učenici srednjih škola i roditelji imaju mogućnost razgovarati sa predstavnicima svih fakulteta i informisati se o uslovima upisa, kao i studisjkim programima Univerziteta u Zenici.

Učešće na ovom sajmu je samo jedna od aktivnosti koju Univerzitet u Zenici provodi s ciljem povećanja broja upisanih studenata. Osim učešća na sajmu, te organiziranju Dana otvorenih vrata Univerziteta u Zenici kojem je prisustvovalo oko 600 učenika, kreirane su i kampanje na društvenim mrežama i u medijima.