Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja: Odzvonilo varanju, aplikacija sprečava prepisivanje na ispitu

Iako je prije svega namijenjena provjeri znanja studenata, aplikacija bi se u budućnosti jednostavno mogla primjenjivati i u osnovnim i srednjim školama.


Foto: Google
Foto: Google

Jurica Đurić, nastavnik zagrebačke Visoke škole za informacijske tehnologije (VSITE), razvio je jedinstvenu aplikaciju za sprječavanje prepisivanja prilikom online provjere znanja pod nazivom Cheatless.

Advertisements

Rad aplikacije u pilot je fazi, testiran je na dva univerziteta u Hrvatskoj – VSITE-u i Edward Bernays University Collegeu, a već postoji interes i u inostranstvu – i to u Makedoniji i Americi.

Naime, dok se koristi, aplikacija gasi sve eksterne programe koji nisu Microsoft Teams i Cheatless, a zabranjuje korištenje eksternih ekrana i tehnologija poput kopiranja i slikanja ekrana.

Advertisements

Uz to kamera snima pogled. Bilo je situacija gdje ljudi gledaju lijevo, desno, pokušavaju gledati dolje. Većina je rekla da tokom testa razmišlja, gledaju gore, dolje, ali jednostavno se vidi da pokušavaju čitati. To je dodatni korak koji je u budućnosti zamišljen, da se s pomoću umjetne inteligencije otkriju takva sumnjiva ponašanja u realnom vremenu. Stoga, čim sistem detektira da student pokušava prepisati, alarmira nastavnika da je sumnjiv i da ga treba više pripaziti ili naknadno usmeno ispitati, objasnio je Jurica Đurić gostujući jučer na Večernji TV-u.

Aplikacija je trenutno dostupna na Windowsu, a u planu je i širenje na MacOS i Linux. Na Međunarodnoj izložbi inovacija aplikacija Cheatless osvojila je zlatnu medalju.