Vratite se pravim vrijednostima: Kad u jurnjavi za obavezama izgubite sebe

Odrastanje traje mnogo duže od samog djetinjstva, zapravo traje cijeli naš život. Rastemo, mijenjamo se, usavršavamo se, napredujemo. Međutim, negdje u toj trci da budemo dobri studenti, dobri radnici, dobri roditelji koji sve stižu, dešava se da zalutamo. Da negdje u toj brzini promašimo skretanje ili dva i shvatimo da su ambicije zagospodarile našim životom.


Foto: BUKA
Foto: BUKA

Ali ne brinite, to nije ništa što manje putovanje kroz sjećanja ili nešto dugoročniji „soul searching“ ne može da riješi. Jednog jutra dozvolite sebi da obaveze ostanu ispred vrata. Skuhajte sebi kaficu, pustite omiljenu muziku i bacite se na posao.

Otvorite fioke i kutije po kojima je popadala prašina i pronađite vaše stare fotografije. Pronađite stare sveske u kojima ste tek učili da pišete uz tanke i debele linije. Sjetite se gdje vam stoji leksikon u kojem je malo ko smio iskreno da odgovori na pitanje da li ima simpatiju i ako da koga.

Pozovite drage članove porodice na kafu, zašto da ne, i zajedno pretresite neka sjećanja. Raspitajte se o tome kakvi ste bili kada ste bili mali. Šta vas je inspirisalo, čemu ste se radovali, šta ste htjeli da budete kad porastete. Sjetite se svih uspjeha koje ste doživjeli tokom srednje škole i studija. To vam sad izgleda skoro pa beznačajno ali nekada je polaganje ispita predstavljalo pitanje života i smrti.

Kako će ovo sentimentalno raspilavljenje bilo kako da mi pomogne, možda se pitate. Istina, u pitanju su neka vremena koja nam se čine mnogo nevinija i jednostavnija nego ova danas ali to nipošto ne umanjuje njihovu vrijednost. Ona su upravu tu, takva kakva su sa razlogom.

Da nas podsjete koliko smo daleko dogurali i da nas upitaju jednu vrlo važnu stvar. Kada se sklone sve maske, kada prestanemo da igramo igre koje igramo i kada se vratimo, da baš u taj nevin i jednostavan period možemo li se iskreno zapitati – da li sam ja danas osoba koja sam oduvijek želio da budem?

Kad sebi odgovorimo na to pitanje otvorićemo sebi oči i za mnoga druga koja su nas tištila do sada, a to možda nismo ni znali.

(BUKA)