Vlada ZDK-a obećala podsticanje najboljih studenata

"To je velika motivacija jer nam pokazuje da naše ideje i naši planovi imaju smisla," navodi Ajna, studentica treće godine Politehničkog fakulteta.


Ajna Fetić / Foto: Screenshot FTV
Ajna Fetić / Foto: Screenshot FTV

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog resornog ministarstva odobrila novac za podršku studentima koji su u protekloj akademskoj godini ostvarili značajne rezultate na svjetskim i regionalnim takmičenjima.

Advertisements

Podsticanje najboljih studenata obećavaju iz Vlade ZDK-a, a očekuju da lančano budu uključene i druge institucije te poslodavci da bi školovali kadar za tržište, a ne biro za zapošljavanje.

Studenti Pravnog fakulteta su i ove godine ušli među osam najboljih timova u svijetu iz Investicijske arbitraže, dok su studenti Politehničkog fakulteta zauzeli prvo mjesto u oblasti programiranja.

 – Mi ćemo i ove godine, kao i prošle, finansijski nagraditi najbolje studente UNZE na prvom, drugom i trećem ciklusu. To će biti nagrada rektora i mi ćemo u finansijskom smislu to podržati, kazao je ministar nauke, obrazovanja, kulture i sporta Spahija Kozlić, piše Federalna.ba.

Iako simbolične, nagrade su jako važne ovim studentima. Podstrek je to da nastave s dobrim radom.

– To je velika motivacija jer nam pokazuje da naše ideje i naši planovi imaju smisla, navodi Ajna Fetić, studentica treće godine Politehničkog fakulteta.

Advertisements

Iako razvoj pobjedničke aplikacije takmičenja Hackathon predstvavlja jasan primjer domaće snage znanja, još nema potvrde u praksi. Ova aplikacija bi bilježila podatke o vakcinaciji stanovništva, a interes su pokazali u Ministarstvu zdravstva.

 – Do konkretne realizacije, odnosno nastavka saradnje nije došlo jer je Ministarstvo zaključilo da već ima jednu sličnu aplikaciju, ističe Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta.

Dženan Begić student je treće godine Politehničkog fakulteta:

 – Trebamo cijeniti naše proizvode i da im damo veću šansu i da prepoznamo talenat koji mi imamo u našoj državi.

Uspjeh studenata zeničkih fakulteta mnogo znači i osnivaču, koji dobiva potvrdu da se ulaganje u stručni kadar uvijek dugoročno isplati.