Pravni fakultet UNZE: Naučna konferencija „Državna imovina i ustavnopravni poredak BiH“

Konferencija bi trebala pomoći u kreiranju odgovora na pogrešene informacije koje se plasiraju u javnom prostoru, poput državne imovine, osporavanja genocida, izbornog zakona i teritoprijalnog integriteta BiH.


unze 1
Foto: Zenicainfo.ba

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, u sardanji sa Univerzitetom u Sarajevu, organizovao je naučnu konferenciju pod nazivom „Državna imovina i ustavnopravni poredak BiH“.

 – U javnom prostoru previše je populizma koji utječe na javno mnijenje i dnevnu politiku, a ustavnopravni poredak i državna imovina su strateška pitanja za opstanak i budućnost BiH i generacija koja dolaze, a instuticinonalni odgovor nije dao svoj puni doprinos, kazao je državni parlamentarac Kemal Ademović, inače jedan od učesnika ovog skupa, dodajući da opet imamo zastoj i da nam geopolitička sitiaciija ne ide naruku.

 – Na evroatlanskom putu BiH pitanje državne imovine nije riješeno od potpisivanje Dejtornskopg mirovnog sporazuma. Akademska zajednica je 2002.g. dinamizirala tu priču, čak je 2007. g. urađen i prijedlog zakona o denacionalizaciji i restituciji, ali u suštini nište se ne riješava, i ta priča tek povremeno uđe u javni i politički prostor, obično pred izbore, kaže Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu.

 – Akademska zajednica može dati odgovore i čini mi se da sui oni već etablirani u smislu svog određenja i onga što zovemo strukom. Druga strana, i borba s njom na žalost ima ekspertne karaketristiek opstrukcije, organikzovanog kriminala i korupcije, mnogo je močna, ima poluge vlasti i nerijetko je u sprezi sa centrima političkog odlučivanja, pojašnja Cero, piše Zenicainfo.ba.

Prema očekivanjima organizatora i učesnika, konferencija bi trebala dati određene inpute i pomoći u kreitranju rješenja i pravnih, naučno utemeljnih odgovora na mnoge nepotpune, netačne i pogrešene informacije koje se plasiraju u javnom prostoru, poput državne imovine, osporavanja genocida, izbornog zakona i teritoprijalnog integriteta BiH.

 – Nažalost, većinom kada se radi o ovakvim skupovima, zaključcima i idejama koje proizilaze iz rasprava ne dolaze do ljudi koji donmose odluke, a moja je želja da u budućnosti imamo nosioce izvršne i zakonodavne vlasti koji će biti svejni šta to ne znaju i biti svejni gdje mogu doći po to znanje i upravljati njime, jer samo u takvim okolnostima ovakvi skupovi mogu producirati pozitivan efekat, kazao je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA.