Vijeće ministara BiH potvrdilo: Mađarska će stipendirati 50 studenata iz BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na posljednjoj sjednici Prijedlog programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period od 2017. do 2019. godine.


stipendije studij madjarska

Prema Programu, Mađarska nudi godišnje stipendije za 50 bh. studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku.

Od tog broja, u ponudi je 20 stipendija u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, 20 stipendija u oblasti inženjerstva i ekonomije i pet stipendija za jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studijske programe. Također, mađarska strana nudi pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti od interesa. Pored besplatnih studija, Mađarska će bh. studentima osigurati smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečnu stipendiju.

U skladu s ovim programom Bosna i Hercegovina nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na nekom od univerziteta u BiH na način i pod uvjetima predviđenim u okviru Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije.

Prijedlog je upućen Predsjedništvu BiH na razmatranje, saopštilo je Vijeće ministara.

Ukoliko Program bude i konačno usvojen, ovo će biti još jedna u nizu mogućnosti stjecanja iskustva studiranja u inostranstvu za bh. studente, kako putem sporazuma državnih političkih organa, tako i putem bilateralnih sporazuma univerziteta iz BiH.

(stipendije.ba)