Operacija kino i Fondacija 787 obrazuju mlade aktiviste iz 10 gradova BiH

Operacija kino, putujući projekat Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala, u saradnji i pod mentorstvom Fondacije 787 pokrenula je i ove godine ciklus edukativnih radionica za mlade.


Operacija kino i Fondacija 787 obrazuju mlade aktiviste iz 10 gradova BiH

Novi ciklus radionica promovira društveni aktivizam i poduzetničku kulturu među mladima sa jasnim fokusom na razvijanje znanja i vještina učesnika potrebnih za izgradnju proaktivnog stava i učešća u društveno-ekonomskim i kulturnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini. Bit će održana tri ciklusa radionica u periodu od januara do aprila 2017. godine.

Prvi ciklus održao se tokom prethodnog vikenda u sarajevskom kinu Meeting Point (27-29.1.2017.) i okupio je 12 učesnika iz Tomislavgrada, Širokog Brijega, Zvornika, Zenice, Ugljevika, Žepča, Prijedora, Milića, Bosanske Krupe i Sarajeva: Amra Penava, Ana Mikulić, Dino Brljevac, Dragan Vuković, Ivan Majić, Marija Crnac, Marina Tomić, Mićo Matić, Siniša Aleksić, Slavica Kraljević, Sunčica Đukanović, Tarik Halkić.

– Uistinu nam je zadovoljstvo što našu saradnju sa Operacijom kino i Sarajevo Film Festivalom nastavljamo i ove godine. Činjenica da je najuspješniji filmski festival u regiji prepoznao značaj ovakve vrste edukacije u cilju poboljšanja položaja mladih ljudi u BiH, nama je dodatni podstrek za rad. I ovaj put imamo odlične predavače i vrlo raznovrstan i dinamičan program radionica i vjerujem da su ispred nas vrlo zanimljiva tri mjeseca. Sve koji žele saznati više pozivam da nas prate na društvenim mrežama i osjete dio #poduzetnaBiH787 atmosfere, kazala je Dijana Duvnjak, predsjednica Upravnog odbora Fondacije 787.

Ove radionice za cilj imaju kreiranje mreže mladih, koji bi kao nova generacija aktivista i poduzetnika, u okviru kreativne industrije, povećali učinak djelovanja u lokalnoj sredini.

Operacija kino, putujući projekat Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala, koji se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Europa Cinemas i Federalnog ministarstva kulture i sporta, u proteklih pet godina upriličila je više stotina filmskih programa u gradovima širom BiH, bilježeći preko 50.000 posjetitelja. U okviru programske cjeline za mlade, u posljednje četiri godine Operacija kino ugostila je više od 350 mladih na filmskim radionicama.

Za više informacija o projektu i radionicama posjetite: www.operacijakino.ba i www.fondacija787.ba.

(STUDOMAT.ba)