Ekonomski fakultet UNSA ove godine obilježava 65 godina postojanja

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu jedini je fakultet u regionu osim Ljubljanskog koji posjeduje američku AACSB, evropsku EPSA i AQA austrijsku akreditaciju. To znači da su kriteriji, standardi i nivo isporučenog znanja ove visokoobrazovne institucije zasnovani na međunarodnom nivoima, a to ima samo pet posto univerziteta u svijetu.


Foto: Kemal Kozarić, dekan EFSA
Foto: Kemal Kozarić, dekan EFSA

– Naš osnovni cilj je edukacija studenata i oni su u sferi interesovanja prvi prioritet. Htio bih da istaknem da je za Ekonomski fakultet ova godina posebna godina pošto se navršava 65 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Centralna svečanost bit će održana 14. oktobra 2017. godine u Narodnom pozorištu, a prije toga će se održati niz aktivnosti, kaže na početku razgovora prof. dr. Kemal Kozarić, dekan EFSA.

Advertisements

Organizacija konferencija, ekonomijade, CEO konferencije kao i centralna svečanost samo su neke od aktivnosti koje će ova visokoobrazovna institucija realizirati u narednom periodu.

– Prvi u tim događajima će biti bosanskohercegovački ekonomski forum koji će se održati 9. februara u Hotelu Holiday u Sarajevu. Na konferenciji, odnosno ekonomskom forumu, učešće će uzeti predstavnici svih nivoa vlasti. Ideja je da se otvori jedan dijalog između predstavnika vlasti, realnog sektora i akademske zajednice. Mislimo da će to postati tradicionalno. Smatram da je u misiji Ekonomskog fakulteta, osim edukacije studenata, važna i veza sa realnim sektorom. Naša dužnost je da se stvori bolji ekonomski ambijent, navodi dekan prof. dr. Kozarić.

Nakon foruma, već u martu mjesecu planirana je i konferencija sa Agencijom za statistiku gdje se Ekonomski fakultet pojavljuje kao suorganizator. Prof. dr. Kozarić smatra da je ovo jako bitna konferencija jer će statistika biti sve važnija.

– Znamo da entitetske statistike imaju različite modele izračuna određenih indikatora i tu imamo određenih problema, te želimo da ukažemo važnost statistike. Jer, i kada BiH dobije kandidatski status, to će biti sve važnije. Jako je bitno da ti podaci budu pouzdani, relevantni i da izvori budu referentni, između ostalog je kazao dekan.

Kao još neke od aktivnosti spominje i ekonomijadu planiranu za mjesec april koja će biti organizirana za studente ekonomskih fakulteta BiH i regiona. Namjera im je, kaže, da na neki način vrate studente na fakultet, ne da ih bude samo što više upisano, nego da studenti što više borave na fakultetu i da ta lojalnost fakultetu bude izraženija.

– Zatim ide studentska CEO konferencija koja je već dobila veliki publicitet u regionu. Očekujemo prisustvo oko 1.000 studenata da čuju najbolje menadžere, najuspješnije priče i da se ovo sivilo koje prati BiH na neki način okrene. Mislim da su najveći resurs Bosne i Hercegovine mladi educirani ljudi koji se obrazuju na fakultetima kao što je Ekonomski. Mnogi od njih žele napuste BiH i naša namjera je da ih na neki način motiviramo da daju doprinos u radu BiH i da ih zadržimo, objašnjava prof. dr. Kozarić i dodaje kako cijele godine rade punim kapacitetom te se nada da će ovo što su planirali i završiti. Napominje i kako u novu akademsku godinu kreću i sa tri nova međunarodna programa – bankarstvo i osiguranje, potom turizam i ugostiteljstvo, a sa Microsoftom ide jedan informatički studij nakon kojeg polaznici dobijaju i Microsoftove certifikate.

(studentbih.com)