Uskoro kreće akcija „Ja BiH bez barijera!”

U okviru programa "Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u Bosni i Hercegovini" 20 nevladinih organizacija koje provode projekte finansirane od USAID-a imaju priliku dodatno educirati osoblje kakao bi unaprijedili strukturu svojih organizacija.


U okviru programa “Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u Bosni i Hercegovini” 20 nevladinih organizacija koje provode projekte finansirane od USAID-a imaju priliku dodatno educirati osoblje kakao bi unaprijedili strukturu svojih organizacija.

Advertisements

Tokom četiri dijela obuke učesnici imaju priliku steći vještine u oblastima namicanja sredstava, komunikacije i saradnje lokalnih organizacija, rada na terenu te monitoringa i evaluacije. Treningu je prisustvovao David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.

– Organizacije najčešće čekaju da se otvore javni pozivi međunarodnih donatora kako bi našli podršku za svoje sjajne ideje. Nevladine organizacije se više moraju ponašati kao privatni sektor i pronaći različite mogućnosti za podršku svojih ideja. Vi znate šta je najbolje za vašu zemlju, istakao je Barth tokom treninga.

Učesnici 20 nevladinih organizacija tokom modula samoinicijativno su odlučili pokrenuti zajedničku akciju, koja će se provoditi uz pomoć USAID-a u narednih nekoliko mjeseci i tako će najbolje pokazati rezultate prvog modula. Akcija nosi naziv “Ja BiH bez barijera!”, a njome će se ukazati na diskriminatoran položaj u kojem se nalaze osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i koje vrlo često ne mogu pristupiti objektima od javnog interesa zbog neprilagođene infrastrukture.

Inicijativa će obuhvatiti kratku analizu pristupačnosti značajnijih objekata u BiH, koji će biti mapirani putem Facebook aplikacije. Cilj akcije je ukazati na probleme s kojima se osobe s poteškoćama u hodu svakodnevno susreću i mapirati društveno (ne)odgovorne javne institucije, kompanije i sl.

(STUDOMAT.ba)