UNSA: Roditelji će dodjelu diploma moći gledati na TV-u


press rektorat
Foto: Damir Hajdarbašić, STUDOMAT.ba

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu održat će se u subotu 9. novembra 2013. godine u sarajevskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra) sa početkom u 11 sati.

Ovo je prvi put da se dodjela diploma za sve studente odvija na jednom mjestu. Do sada je svečana promocija bila u Zetri, dok su studenti diplome primali na matičnim fakultetima.

Na današnjoj konferenciji za medije prof. dr Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da su ranijih godina studenti nakon promocije žurili da stignu na dodjelu, te da nisu svi fakulteti u mogućnosti da održe dodjelu u njenom punom sjaju i kapacitetu, prenosi portal Radio Sarajevo.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković istakao je da zbog sigurnosnih razloga i velikog broja diplomanata članovi porodice i prijatelji neće moći ući u dvoranu, te dodao:

– S obzirom na činjenicu da će biti organizovan prenos uživo, roditelji će bar imati mogućnost da dodjelu diploma gledaju na TV–u.

Na pitanje da li će i narednih godina integrisana dodjela diploma biti praksa Univerziteta u Sarajevu, rektor Avdispahić odgovorio je da vjerovatno hoće, te dodao da bi mogućnost da članovi porodice budu prisutni prilikom dodjele bila ostvariva jedino kada bi Sarajevo imalo veću dvoranu, kada bi se promocija mogla održati dva puta godišnje, ukoliko bi trajala više dana ili kada ne bi bilo septembarskog roka.

– Kada bismo 1. septembra imali spisak svih diplomanata, magistranata i doktoranata, onda bismo dodjelu diploma mogli održati na nekom od sarajevskih stadiona, pa bi tako svi mogli prisustvovati, istakao je Avdispahić.

Novina ove godine je i promjena koncepta dodjele Zlatne značke. Naime, svi studenti čiji prosjek prelazi 9.50 dobit će ovo priznanje. Oni studenti čiji je prosjek između 9.00 i 9.50 dobit će Srebrenu značku, dok će najbolji studenta fakulteta čiji je prosjek ispod  9.00 primit će Povelju Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji diplomant, sa prosjekom 10.00 je Alija Bevrnja sa Mašinskog fakulteta, dok je najbolji magistrant, sa istim prosjekom, Adnan Zahirović sa Prirodno – matematičkog fakulteta.

Na ovogodišnjoj svečanosti će biti promovisana i prva generacija završnih studenata trećeg ciklusa studija.

(Radio Sarajevo)