UNMO: Štrajk upozorenja uposlenika Univerziteta

Jednosatni štrajk upozorenja održali su jučer uposlenici Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i to zbog, kako su naveli, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze.


univerzitet dzemal bijedic cover

Jednosatni štrajk upozorenja održali su jučer uposlenici Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i to zbog, kako su naveli, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze.

Safet Isić, predstavnik Sindikata uposlenika ovog univerziteta, kazao je za “Oslobođenje” kako je štrajk upozorenja održan na svim fakultetima Univerziteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Razlozi za štrajk su potreba rješavanja trenutnog finansijskog stanja na Univerzitetu. Imamo i zaostalih plata i doprinosa, a nije završen ni proces integracije Univerziteta. Od Vlade HNŽ-a tražimo isplatu neisplaćenih tranši definiranih kantonalnim budžetom za ovu godinu. Nisu nam uplaćene tranše za čak šest mjeseci ove godine. Također, tražimo da u ovoj godini visina granta ostane kako je ranije definirana, odnosno tri milijuna maraka. Tražimo i da u sljedećoj godini Univerzitet postane redoviti budžetski korisnik, kazao je Isić.

Istaknuo je i kako su uposlenici Univerziteta “Džemal Bijedić” zadnju platu primili za april, dok im doprinosi nisu uplaćeni još od februara. Isić je kazao i kako se finansijski problemi Univerziteta ne mogu riješiti sve dok Vlada ne ispuni svoje obaveze.

– Kantonalna Skupština je imala više sluha za naše probleme. Tako je Skupština usvojila više značajnih dokumenata vezanih za Univerzitet. No, kad ti dokumenti dođu do Vlade HNŽ-a, nekako se izgube, preciznije, nikad se ne provedu. Ako se u narednih 15 dana ne ispune naši zahtjevi, poduzet ćemo sve zakonom dozvoljene mjere, a nije isključen ni generalni štrajk, izjavio je Isić.

S druge strane, iz Vlade HNŽ-a tvrde kako u kantonalnom budžetu jednostavno nema dovoljno novaca. Ministar obrazovanja HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović je za Oslobođenje kazao kako žali zbog ovog štrajka, ali nije ponudio nikakvo rješenje.

– Nemamo čarobni štapić koji rješava probleme, niti štampamo novac. Imali smo jedno rješenje. Bili smo dogovorili da se novac od prodaje hotela Neum dijelom usmjeri ka sanaciji dugovanja bolnica, a ostatak bismo preusmjerili Univerzitetu “Džemal Bijedić”, Sveučilištu u Mostaru, Narodnom pozorištu Mostar i Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, kazao je Hadžiomerović, te dodao kako kantonalna Agencija za privatizaciju nije poštivala odluke Vlade HNŽ-a.

– Agencija je stopirala pare i ona smatra da je to njen novac, iako je ona najveći gubitnik u Kantonu. Sve što je privatizirano, “otišlo je na glavu”. Mislim da je njihovo ponašanje nekorektno i na Vladi će se ozbiljno raspravljati o menadžmentu Agencije za privatizaciju HNŽ-a. To je bila prilika da izmirimo obaveze koje smo ranije bili preuzeli, rekao je Hadžiomerović.

Također, podsjetio je i kako visokoškolske ustanove nisu stalna stavka u kantonalnom budžetu nego im se svake godine dodjeljuju grantovi.

– Volio bih da imamo snage i finansijsku mogućnost da ih stavimo kao trajnu stavku budžeta. Činimo sve da izmirimo svoje obaveze, ali novca jednostavno nema. Žao mi je što je do ovoga došlo, ali ovo nije naša krivica. Puno je korisnika, a para je malo. Ne znam kako ćemo dalje funkcionirati, kazao je Hadžiomerović.

(oslobodjenje.ba)