UNSA: 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku tuži dekana i fakultet?

Više od 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije morat će obnavljati godinu zbog, kako navode, greške Uprave fakulteta, odnosno nagle promjene pravila za studente.


Više od 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije morat će obnavljati godinu zbog, kako navode, greške Uprave fakulteta, odnosno nagle promjene pravila za studente.

Kako su izjavili za Dnevni avaz Azra Pašić i Vedran Kovač, predstavnici ovih studenata, do sada su u narednu godinu mogli prenijeti dva predmeta, ali je Uprava naprasno odlučila dozvoliti prijenos samo jednog.

– Sjednica na kojoj nam je napravljena šteta održana je u petak, a nama su u ponedjeljak, kada smo došli da upišemo narednu godinu, kazali da moramo obnavljati. To je nedopustivo jer, prema Pravilniku fakulteta, to nisu smjeli uraditi. I pojedini ugledni profesori Upravi su kazali da su napravili kardinalnu grešku prema studentima te da je moraju ispraviti. No, dekan i ostali to ne žele uraditi, pojasnili su Pašić i Kovač.

Studenti su pisali peticiju, razgovarali s dekanom i ostalim nadležnim, ali su ignorirani. Obraćali su se i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo te Rektoratu Univerziteta, gdje im je, također, rečeno da su u pravu.

– Čak su nas savjetovali da svoja prava tražimo sudskim putem, tužeći fakultet i dekana, što ćemo i uraditi. Ovo je nedopustivo šta nam rade, mnogi studenti će izgubiti pravo na smještaj u domu i morat će prekinuti studij jer ne mogu plaćati privatni smještaj, izgubit će stipendije, a koji nemaju roditelja, pravo na penziju. Mnoge štete će nastati zbog nemara fakulteta, naveli su Pašić i Kovač.

Ovi studenti dodaju da njima i kolegama nisu problem predmeti i ne bježe od svojih obaveza i učenja, ali je ovdje u pitanju klasično provođenje sile Uprave fakulteta.

Navode da su im trebali mnogo ranije najaviti da nešto planiraju, a ne dan prije jer, da su najavili, studenti bi u tom slučaju položili ispite.

U nekoliko navrata jučer su novinari “Dnevnog avaza” pokušali kontaktirati dekana Korajlića da bi čuli i drugu stranu priče, ali navode da on nije odgovarao na njihove pozive.

Studenti su odlučili progovoriti i o drugim problemima s kojim se suočavaju na ovom fakultetu. Pašić i Kovač kažu da se ispiti ne polažu znanjem i učenjem, već na druge načine. Pojedini profesori su, kako navode, neodgovorni, a dekan, kojeg su podržavali prilikom izbora na tu poziciju, ne zalaže se za svoje studente, koji su prepušteni sami sebi.

(avaz.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X