UNSA: 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku tuži dekana i fakultet?

Više od 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije morat će obnavljati godinu zbog, kako navode, greške Uprave fakulteta, odnosno nagle promjene pravila za studente.


UNSA FKKSS cover

Više od 200 studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije morat će obnavljati godinu zbog, kako navode, greške Uprave fakulteta, odnosno nagle promjene pravila za studente.

Kako su izjavili za Dnevni avaz Azra Pašić i Vedran Kovač, predstavnici ovih studenata, do sada su u narednu godinu mogli prenijeti dva predmeta, ali je Uprava naprasno odlučila dozvoliti prijenos samo jednog.

– Sjednica na kojoj nam je napravljena šteta održana je u petak, a nama su u ponedjeljak, kada smo došli da upišemo narednu godinu, kazali da moramo obnavljati. To je nedopustivo jer, prema Pravilniku fakulteta, to nisu smjeli uraditi. I pojedini ugledni profesori Upravi su kazali da su napravili kardinalnu grešku prema studentima te da je moraju ispraviti. No, dekan i ostali to ne žele uraditi, pojasnili su Pašić i Kovač.

Studenti su pisali peticiju, razgovarali s dekanom i ostalim nadležnim, ali su ignorirani. Obraćali su se i Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo te Rektoratu Univerziteta, gdje im je, također, rečeno da su u pravu.

– Čak su nas savjetovali da svoja prava tražimo sudskim putem, tužeći fakultet i dekana, što ćemo i uraditi. Ovo je nedopustivo šta nam rade, mnogi studenti će izgubiti pravo na smještaj u domu i morat će prekinuti studij jer ne mogu plaćati privatni smještaj, izgubit će stipendije, a koji nemaju roditelja, pravo na penziju. Mnoge štete će nastati zbog nemara fakulteta, naveli su Pašić i Kovač.

Ovi studenti dodaju da njima i kolegama nisu problem predmeti i ne bježe od svojih obaveza i učenja, ali je ovdje u pitanju klasično provođenje sile Uprave fakulteta.

Navode da su im trebali mnogo ranije najaviti da nešto planiraju, a ne dan prije jer, da su najavili, studenti bi u tom slučaju položili ispite.

U nekoliko navrata jučer su novinari “Dnevnog avaza” pokušali kontaktirati dekana Korajlića da bi čuli i drugu stranu priče, ali navode da on nije odgovarao na njihove pozive.

Studenti su odlučili progovoriti i o drugim problemima s kojim se suočavaju na ovom fakultetu. Pašić i Kovač kažu da se ispiti ne polažu znanjem i učenjem, već na druge načine. Pojedini profesori su, kako navode, neodgovorni, a dekan, kojeg su podržavali prilikom izbora na tu poziciju, ne zalaže se za svoje studente, koji su prepušteni sami sebi.

(avaz.ba)