UNMO: Politička analitičarka Ivana Marić održala predavanje studentima Ekonomskog fakulteta

Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru su i ove sedmice, tradicionalno imali čast prisustvovati predavanju gosta predavača na fakultetu, održanom u četvrtak 14.5.2015. godine.


unmo ef predavanje ivana maric

Ovog puta gost predavač na Ekonomskom fakultetu bila je gospođa Ivana Marić, uspješna, poslovna žena, magistar ekonomskih nauka, koja se trenutno bavi analizom političkih dešavanja u društvu. Politički marketing bio je tema predavanja, a studenti su imali priliku da se upoznaju i sa osnovama političke analize.

Gošća je na najbolji način studentima iznijela svoje iskustvo vezano za političko savjetovanje, kao i svoje stavove vezane za trenutnu političku situaciju u društvu općenito, ali posebno u Bosni i Hercegovini.

Kako sama navodi glavni aspekt njenog zanimanja jeste politika, ali ne samo s politološkog stajališta već i sa stajališta psihologije, sociologije, kao i ostalih nauka vezanih za društvo. Prema tome, širok je spektar zanimanja koja izučava i kojima se bavi jedna politička analitičarka u Bosni i Hercegovini.

Ono čime je gospođa Marić posebno zainteresovala studente jesu primjeri pozitivnog i negativnog političkog marketinga na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini ali i u svijetu.

U svom izlaganju istaknula je da je ključ uspjeha svake političke stranke, ali i pojedinca u politici, saradnja s političkim savjetnicima, te da savjetnici uveliko utječu i doprinose postizanju dobrih političkih rezultata u jednom društvu.

Politika predstavlja područje koje je jako blisko ekonomiji, a u predavanju je posebna pažnja posvećena političkom marketingu kao posebnoj vezi tih dvaju nauka i time studentima pružena prilika da još jednom obogate svoje znanje koje im se pruža tokom redovnog nastavnog procesa.

Ekonomski fakultet će nastojati da i u budućnosti nastavi s pozitivnom praksom ugošćavanja najuspješnijih poslovnih ljudi iz oblasti ekonomskih nauka, ali i njoj srodnih, te tako unaprijede kvalitet obrazovnog procesa na fakultetu, navodi se na kraju saopštenja iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

(STUDOMAT.ba)