Univerzitet SSST proširuje djelatnost na područje medicinskih nauka

Jučer je u Institutu za naučno istraživački rad i razvoj (NIR) potpisan sporazum između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Sarajevo School Of Science and Technology (SSST).


KCUS SSST sporazum

Jučer je u Institutu za naučno istraživački rad i razvoj (NIR) potpisan sporazum između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Sarajevo School Of Science and Technology (SSST).

Univerzitet SSST proširuje svoju naučno-istraživačku i obrazovnu djelatnost na područje medicinskih nauka osnivanjem Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kao najadekvatnijeg partnera za saradnju smatraju KCUS koji je vodeća zdravstvena ustanova u regionu, učinkovit prijenosnik znanja i vještina potrebnih za kvalitetno educiranje zdravstvenih stručnjaka svih profila. KCUS ima okvirno 3.602 uposlenika i po strukturi kadra i rezultatima postignutih u praksi predstavlja najjaču naučnoistraživačku ustanovu u BiH, prenosi Dnevni avaz.

– Obrazovanje i znanje je stvar dostojna divljenja, jer nas to jedino istinski i suštinski uzdiže od prosječnosti, koje ovdje ima nažalost i previše. Zato uvijek moramo misliti i biti zahvalni na savjetima i novim mogućnostima, izazovima, a ne na pohvalama. I zato mi je drago da smo se danas sastali i odvažili da krenemo sa ovim sporazumom u nešto novo, bar na našim prostorima. Bio bi za mene uspjeh kada bismo ovim sporazumom i zajedničkim naporima uspjeli odgajati nove medicinare svih profila da shvate da je medicina više od zanimanja da je to njihov poziv za svaki dan za čitav život, rekao je prof.dr Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a.

Prof. dr Zoran Hadžiahmetović, direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj i šef Klinike urgentne medicine KCUS-a, je podsjetio da je Institut za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS organiziran i funkcionalno formiran 1993. godine, kao realna potreba KCU Sarajevo.

– Institut na organizovani način vodi brigu o naučnoistraživačkim radovima, edukaciji i stručnom razvoju Kliničkoga centra, s osnovnim ciljem i zadatkom da organizira, koordinira i stvori uslove za nesmetan, kontinuiran i što kvalitetniji horizontalni i vertikalni transfer znanja u KCUS, gradu, državi, pa i šire. Upravo u tom smislu pozdravljamo ostvarivanje saradnje između Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, istakao je Hadžiahmetović.

Predsjednik i rektor SSST prof.dr Ejup Ganić je govorio o važnosti sporazuma naglašavajući naučna i medicinska dostignuća KCUS-a te kompetentnost kadrova kojeg Klinički centar posjeduje.

– Na ovaj način ne samo da će studenti imati priliku učiti od najboljih već će svoje znanje moći upotpuniti sa iskustvima naših ljekara koji rade i žive u dijaspori, rekao je Ganić.

(avaz.ba)