UNIBL: Do kraja semestra uvođenje softvera za plagijate

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je danas da bi do kraja semestra Univerzitet trebalo da ima softver koji će konstatovati da li je neki naučni rad plagijat.


Foto: ATV
Foto: ATV

On je novinarima u Banjaluci rekao da je Univerzitet raspisao javni poziv za softver koji prepoznaje plagijate koji košta više od 6.000 KM, te očekuju ponude međunarodnih kompanija.

Mataruga je podsjetio da je Senat Univerziteta prije tri mjeseca donio Pravilnik o etičkom i profesionalnom kodeksu, kao i da će u ponedjeljak, 12. juna, biti izabrani predsjednik Etičkog komiteta koji će se baviti plagijatima na Univerzitetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Cilj nam je da se ne ponavljaju slučajevi kakav smo imali na Fakultetu političkih nauka (FPN), odnosno da ih ima što manje, dodao je Mataruga i ponovio da su doktorske disertacije dostupne javnosti na sajtu Univerziteta.

On je ponovio da ne može prejudicirati kakvu će odluku donijeti Senat banjalučkog Univerziteta povodom saopštenja FPN-a da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati.

– Senat banjalučkog Univerziteta će na sjednici 29. juna, vjerovatno, razmatrati ono što stiže sa Fakulteta političkih nauka, rekao je Mataruga.

On je naveo da je disertaciji profesora Čokorilo tema za Univerzitet u Beogradu, jer se na banjalučkom Univerzitetu govori o njenom izboru u više zvanje koje se čini na osnovu radova koje je ona priložila i za koje je utvrđeno da su plagijat.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci saopštio je ranije da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i LJubomira Zubera plagijati, zbog čega od Senata banjalučkog Univerziteta zahtijeva da ove profesore udalji iz nastave.

(Nezavisne novine)