Udruženje studenata psihologije “Sinapsa” obilježilo Svjetski dan prevencije samoubistva

"Sinapsa" - Udruženje studenata psihologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u okviru svojih planiranih aktivnosti u subotu, 10. septembra 2016. godine, obilježilo je Svjetski dan prevencije samoubistva ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.


Udruženje studenata psihologije Sinapsa obilježilo Svjetski dan prevencije samoubistva

Udruženje je prepoznalo važnost bavljenja ovom tematikom iz razloga što svaki pokušaj suicida ili iskazivanje parasuicidalnog ponašanja, samoozljeđivanja može predstavljati poziv u pomoć.

Ljudi iz struke pokušavaju otkriti uzroke i baviti se prevencijom, ali uz podršku javnosti koje svakako nema, osobe koje pate od problema ostaju u četiri zida i rezultiraju učinjenjem suicida.

Sucidilnim porivima se svakako može i moguće je stati u kraj, ispravnim prepoznavanjem i adekvatnim reagovanjem. Ono što nedostaje u cijeloj priči jeste da se jako malo radi na podizanju svijesti.

Ljude svakako treba uputiti što zaista znači suicid, kako prepoznati sucidalno ponašanje i kome se obratiti, što predstavlja krajnjim ciljem obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistva podjelom letaka sa ovim istaknutim informacijama.

Također, na raspolaganju je bio info pult gdje su građani imali priliku razgovarati sa članovima udruženja ujedno i studentima psihologije.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubistva je podržano od strane projekta “Mentalno zdravlje”, te BH Telecoma i Eldžam trade-a.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministrastvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Udruženje studenata psihologije “Sinapsa” u svom radu sprovodi mnogo projekata, a jedna od kategorija jeste promicanje izgradnje zdravog stila života i mentalnog zdravlja. Podizanje svijesti na ovaj način koji može rezultirati praktičnom koristi organizacija smatra poželjnim.

– Ukoliko se rezultati projekta očituju u očekivanom ishodu, mi smo uradili jednu ispravnu i korisnu stvar i želimo snažno nastaviti tim putem u ostvarenju ciljeva koje se tiču nas, naše struke i okoline u kojoj živimo kako bi stvorili zdravu klimu i priliku za ostvarenje svakog pojedinca, navode na kraju saopštenja iz Udruženja studenata psihologije “Sinapsa”.

(STUDOMAT.ba)