U okviru Ljetnog Univerziteta u Tuzli održana predavanja i radionice za studente

U okviru programa 27. Ljetnog Univerziteta Tuzla, jučer je na Slanoj Banji i Barutani održano nekoliko aktivnosti.


Foto: Tuzlainfo.ba

Historijski čas na temu “Najstarija naselja u Tuzli” održala je doc.dr. Mersiha Imamović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nakon čega su se prisutnim studentima i gostima obratile prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu Univerziteta u Tuzli i Amela Mehmedović, pomoćnica ministrice za kulturu, sport i mlade TK.

Advertisements

Uslijedilo je stručno vođenje na spomeničkim i umjetničkim dobrima baštine u okviru Memorijalnog kompleksa “Slana Banja” za koje je bila zadužena Merima Hajdarbegović, MA historije umjetnosti i arheologije iz Zavoda.

Foto: tuzlainfo.ba

Po dolasku na Barutanu predavanje na temu “Barutana-historijski značaj, stanje i mogućnosti revitalizacije” studentima je održao dr. sc. Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu, potcrtavši historijski značaj, ali i kulturno-obrazovni i turistički potencijal najstarijeg fortifikacijskog objekta u Tuzli i svu složenost njegove obnove. Nakon predavanja je uslijedilo razgledanje izložbe “Spomenici Grada Tuzla”, koju je priredio Mensur Smajlović, prof., v.d. direktor Zavoda, prenosi tuzlainfo.ba.

Advertisements

Izložba je bila postavljena u prostor male kule Barutane, koja je prethodno očišćena i pripremljena za posjetioce. Studenti su tokom boravka na Slanoj Banji i Barutani fotografisali spomenike, a na kraju programa izabrane su i najbolje fotografije.

Predavanjima sa stručnim vođenjem uz interaktivno učešće studenata Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli afirmiše i prezentuje naslijeđe i njegov značaj za historiju, kao i očuvanje identiteta države i pojedinca, ali i razvoj turizma